Balogh Csaba
Balogh Csaba

Kipróbáltuk a Huawei aktuálisan legjobb telefonját, amelynek gyorsaságára és hosszú üzemidejére is esküszik a gyártó. Ígéretei alapján a Mate 8 tényleg jó eséllyel hagyhat nyomot a felhasználók és a konkurensek emlékezetében is.

Már rögtön az elején, telefonjai dobozaival egyre nehezebb helyzetbe hoz minket a Huawei. Csúcskategóriás készülékeinek csomagolása ugyanis mindig olyan elegáns, hogy a tavaly tavaszi P8 és az őszi Mate S után egyre nehezebb olyat írni a dobozról, amilyet még nem írtunk. Ezúttal foglaljuk talán össze úgy, hogy akármelyik gyártótól is igazol át az ember, a Mate 8 csomagolásával elégedett lesz, még a Jony Ive vitathatatlanul magasra állított mércéjéhez szokott iPhone-osok sem lehetnek elégedetlenek.

A tesztalany, rajta a mellé csomagolt védőborítással.

A kicsomagolás közben az esztétikai elégedettségen kívül további pozitívumokra is bukkanhatunk a dobozban: a szokásos telefon–töltő–fülhallgató triumvirátus mellé ugyanis betették azt a két dolgot, amiért egy telefonvásárlás után rögtön mobilboltba vagy eBayre szokott rohanni az ember. Az egyik ilyen a képernyővédő fólia, ami a Mate 8-nál nem az jól megszokott, a kijelzőről részben lelógó, könnyen leszedhető, a képernyőt csak a gyártól a házig tartó útja során védelmező darab, hanem egy rendes védőfólia. A másik ilyen protektív elem pedig a telefon hátulját és oldalát védő, cover jellegű átlátszó tok. Ez a két kiegészítő nem a luxusról, hanem az odafigyelésről szól: valljuk be, milliós volumennel számolva a gyártóknak nagyjából 500 forintjukba kerülne, hogy ezt a két dolgot odategyék minden telefon mellé. Örülünk, hogy vannak, akik erre is figyelnek.

Ja, amúgy a telefon sem rossz

A doboz igazi lényegét persze a főfogás jelenti, a méreteit tekintve rögtön szembetűnő Mate 8-as. Mert hát valljuk be, hiába emelte ki a Las Vegas-i bemutatón Kevin Ho, a Huawei telefonkészülékekért felelős elnöke, hogy a 6 hüvelykes képernyővel szerelt Mate 8 majdnem milliméterre pontosan akkora, mint a “csak” 5,5-ös kijelzős iPhone 6s Plus, és még csak igaza is hiába van. Akárhogy csavarják a milliket és akármennyire is sikerül lefaragni a kijelzőt körülvevő “felesleges” keretből, ezek a készülékek bizony nagyok, ezt érdemes mindenkinek szem előtt tartania, aki kézbe fogás nélkül, online vásárolna belőlük.

Összehasonlítás a Las Vegas-i bemutatón
©

A képernyőről még azt érdemes tudni, hogy a Huawei nem szállt be az időnként egészen extrém eredményekbe fulladó számháborúba, olyannyira nem, hogy meghagyta a “csak” 1080x1920 pixeles Full HD felbontást. Az ekkora képernyőn szokatlanul “alacsony” felbontás csak papíron tűnhet korszerűtlennek, a mobilt kézbe véve egy szép, élvezhető képernyőt látunk magunk előtt.

Nyers erő(d)

Ha már a tavaly őszi Mate S esetében egy képzeletbeli Steven Seagal-film címével vicceltünk – Elhagyott az erőd –, úgy fair, hogy a Mate 8-nak odaítéljük a Száguldó erőd címet. A mobil nem csak érzésre gyors és vesz zökkenőmentesen mindenféle masszívan erőforrásigényes játékos akadályt, hanem az AnTuTu precízen mérő tesztjén is jól teljesített. A Huawei által házon belül készített Kirin 950-es chipset 4+4 magos (2,3 GHz Cortex-A72 és 1,8 GHz Cortex A53) processzora és a tesztkészülékünkben lévő 3 GB RAM együttes erejével azt eredményezi, hogy a Mate 8 az androidos bolygó kapitánya, ami 10+ százalékkal ráver még a Samsung Galaxy S6-osára és a OnePlus 2-ra is.

©

Hardveres téren említést érdemel még az optikai képstabilizátorral szerelt 16 megapixeles kamera, ami jó fényviszonyok között nem rossz képet csinál. A “nem rossz” jelzőt tessék szó szerint venni, tényleg azt értjük alatta, hogy “nem rossz”, de azért nem is rendkívül jó: Sonytól vett szenzor ide vagy oda, a Huawei által mindig emlegetett új iPhone-okkal azért jobb fotókat lehet összehozni. Az sem mellékes, hogy a Mate 8 két SIM-et is tud kezelni egyszerre, de akinek erre nincs szüksége, az az egyik helyére betehet egy microSD memóriakártyát, bővítvén az egyébként 32/64 gigás belső tárhelyet.

Ujjongás

Rendkívül jó viszont a készülék hátulján, a kamera alatt helyett kapott ujjlenyomat-olvasó. Századmásodpercre pontosan ugyan nem mértük le a különbséget, de ez a szenzor legrosszabb esetben is holtversenyben van az aktuális iPhone-okon lévő megoldással, tényleg nagyon gyors. Amivel viszont egyértelműen az Apple elé sikerült kerülni: a Huawei megoldása always-on jellegű, ami azt jelenti, hogy mindig figyel, így nem kell megnyomnunk semmit, elég ha csak egy pillanatig is hozzáér az ujjunk az érzékelőhöz.

©

Továbbmegyünk: ez a megoldás – a folyamatos érzékelés és a hátsó elhelyezés kombinációja – még annál is gyorsabb, mintha bármilyen védelmi megoldás nélkül, csak úgy simán felnyitnánk a telefont. Teljesen egyértelmű, hogy a Mate 8 tulajdonosainak kötelező bekapcsolnia az ujjlenyomatos képernyőzárat, így ugyanis nem csak biztonságosabban, hanem gyorsabban is használhatják mobiljukat, mint a védtelen embertársaik.

Fokozza a biztonságot, hogy az ujjlenyomat-olvasó nem csak a képernyő felnyitásához használható, hanem például appzáráshoz is: így bizonyos alkalmazásokat csak ujjlenyomatos engedélyezés után indíthatunk el – ami lévén gyors, egyáltalán nem akadályozza még az olyan gyakran megnyitott appok használatát sem, mint a Facebook (Messenger).

iOS-es Android

A telefonon a legfrissebb, hatos Android fut annak minden előnyével együtt. És persze a Huawei Emotion UI (EMUI 4.0) felhasználói felülete, amellyel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Aki eddig (más gyártó) androidos készülékeit használta, az megrökönyödhet rajta, hogy itt valami nem stimmel: konkrétan hiányzik az alkalmazások megszokott helye, az app drawer. Itt bizony minden rögtön a kezdőképernyőkre kerül. Míg sok régóta androidos ezt a Huawei készülékek hátrányaként szokta emlegetni, nekünk – iOS-es háttérrel – kifejezetten tetszik ez a jó értelemben egyszerűsítő megoldás.

©

Méltó régi nagy híréhez

A tavaly ősszel tesztelt Mate S egyik gyenge pontjának egyértelműen az üzemidejét tartottuk. És sokan mások is. A Mate 8 esetében is fontos pont az üzemidő, de nem a leggyengébb, hanem talán a legerősebb. Hardveresen részben a 4000 mAh-es akkumulátornak, részben a képernyő nem túlerőltetett felbontásának; szoftveresen pedig részben az Android 6.0-ba épített, részben a Huawei által hozzátett energiatakarékossági megoldásnak köszönhetően a Mate 8 – valóban – sokáig bírja.

Azt nem állítjuk, hogy ha valaki kifejezetten erre törekszik, akkor nem tudja lemeríteni a nap vége előtt, de azt igen, hogy ha nem szándékos merítési kísérletet feltételezünk, akkor a telefon még intenzív használat mellett is kibírja 1+ napig. Normál használattal pedig valóban elérhető a Huawei által emlegetett 2 teljes nap. Ha pedig valaki nem az a gyakran nyomkodós-játszós-facebookozós fajta, akkor érzésünk szerint 3-4 nap is benne van a pakliban. (Ezt nem próbáltuk ki, lévén nyomkodós-játszós-facebookozós fajták vagyunk.)

©

További előnye a mobilnak, hogy bár a 4000 mAh-es akku érzésre kicsit lassan lesz tele, viszont nem is feltétlen kell teletölteni: 30-40 perces töltés után már belekerül az átlagos használat mellett 1 napig kitartó manna. Tehát ha már éppen elfogyóban is van az energia, egy rövid irodai várakozás vagy gyors tusolás-fogmosás 15 perce alatt már bőven lesz benne annyi energia, hogy kibírja a kora estétől másnap hajnalig tartó programot – akkor is, ha közben sokat fotózunk.

Verdikt

Ezúttal nem engedjük bő lére a konklúziót: az a helyzet, hogy a Mate 8 jelenleg a legjobb androidos telefon. 200 ezer forintért ez így kerek.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghosszabbították a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

Meghosszabbították a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

Ez nem divatbetegség: figyeljen magára, és vegye észre a jeleket!

Ez nem divatbetegség: figyeljen magára, és vegye észre a jeleket!

Finoman ugyan, de már az iPhone 11-et fricskázza egy videóban a Samsung

Finoman ugyan, de már az iPhone 11-et fricskázza egy videóban a Samsung

200 millió kamera figyeli, milyen jegyeket írjanak be a nagy kínai osztálynaplóba

200 millió kamera figyeli, milyen jegyeket írjanak be a nagy kínai osztálynaplóba

Beomlott egy épület támfala a Várnál

Beomlott egy épület támfala a Várnál

Hallgassanak a tudományra – Greta Thunberg beolvasott az amerikai politikusoknak

Hallgassanak a tudományra – Greta Thunberg beolvasott az amerikai politikusoknak