szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tömegek árasztották el a Városligetet, de nem külföldi turisták, nem is ligetvédők vagy biztonsági emberek, hanem pokémonvadászok. Megkérdeztük őket, tényleg olyan jó-e a játék, amilyennek a letöltések tízmilliós számai sejtetik.

Ez nem az a Liget-projekt, hanem az, amelyik nagyon népszerű: A pokémonvadászok könnyen felismerhetők, séta közben kezükben mobiltelefont tartanak, és azt, valamint a nevezetességeket bámulják.

Tömeges megjelenésük – alig két nappal a játék hazai megjelenése után – a magyar főváros frekventált helyein is igazolja, hogy a mobiltelefonon játszható Pokémon GO játék Magyarországon is gigasiker. Mivel ezt az online játékot nem lehet otthon, a négy fal között művelni, a játékosok oda mennek, ahol sok a pokémon. És a Városligetben – ahogy más turisztikailag kiemelt övezetekben is – tényleg sok van ezekből a képzelt lényekből.

Az eddig saját magukat is lustának tartó játékosok lelkesen számoltak be arról, hogy amióta Pokémon GO-znak, kiakadt a lépésszámlálójuk, van, aki már 30 kilométert gyalogolt. A játék ugyanis úgy ötvözi a virtuális valóságot az igazival, hogy sok-sok gyaloglásra kényszerít. Amerikában kiszámolták, hogy egy átlagos férfi játékos naponta 7, a nők pedig 6 kis csokis fánknak megfelelő kalóriát éget el a sétálással.

Olyan játékossal is találkoztunk, aki munkaidőben úgy időzítette motoros útját, hogy az a Ligeten keresztül vezessen. De csak nagyon lassan hajtott, hogy készüléke észlelhesse a pokémonokat (meg hogy ne büntessék meg csalásért), ő pedig meg tudjon állni, hogy begyűjtse azokat.

A játékosok túlnyomó többsége fiatal, és sokan vannak köztük, akik évekkel ezelőtt már pokémonoztak, csak akkor még offline gyűjtötték a rajzfilmben is szereplő figurákat, kártya, pontosabban tazo formában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!