szerző:
hvg.hu

Több hasznos változás is érkezett a Google Play áruházba, mindegyik az alkalmazások méretével kapcsolatos. Sok idegességet és sok mobilnetet is spórolhatunk ezután.

Az androidos Play áruház eddig az APK telepítőfájl méretét mutatta egy-egy alkalmazás mellett. Ez a letöltésnél hasznos információ lehet, viszont semmit nem árul el arról, hogy a készülékünkön valójában mennyi helyet fog elfoglalni az adott alkalmazás – pedig ez időnként igencsak nem mindegy. A Google fejlesztésének hála, mostantól már az alkalmazások letöltéséhez-telepítéséhez szükséges hely tényleges mérete látszódik az adatlapokon.

Ha már korábban letöltött valaki egy appot, akkor a frissítések méretét lesz láthatja.

©

A Google emellett csökkenti a frissített appok fájlméretét – egy bsdiff nevű algoritmusnak köszönhetően –, méghozzá legalább 50 százalékkal. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, arra egy példát is mutattak a Google fejlesztői: a Chrome egy fő frissítése 22,8 MB volt korábban, a bdiff hatására viszont csak 12,9 MB lesz. Még markánsabb a változás egy kisebb frissítésnél, ahol a korábbi 15,3 MB helyett mindössze 3,6 MB-tal kell számolni, ami 76 százalékos fájlméret-csökkenés. Tehát így kevesebb fogy a havi mobilnetes keretből, ha éppen wifi nélkül frissítünk egy-egy appot.

És ha már havi netes keret: itt mutatunk egy pofonegyszerű trükköt, amellyel rengeteget spórolhat a mobilneten.

Ha máskor is tudni szeretne az androidosokat érintő változásokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!