szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google Utcakép szolgáltatásának fejlesztői egy sor változtatást hajtottak végre, ami az eddiginél sokkal szebb Street View-t eredményez.

Lassan nem lesz olyan pontja a világnak, ahová ne jutott volna el a Google Street View kamerája. Hogy az utcákat végigfotózták már, az egy dolog, de végighajózták már a Dunát, bemerészkedtek a Loch Ness-i tóba, de Batman “barlangjában” és a Ferrari múzeumban is jártak már. De ahogy sok minden másnál is, itt is igaz a tétel: nemcsak a mennyiség, a minőség is fontos, éppen ezért egy új JavaScript API-t készítettek, hogy (elsősorban mobilon) még élvezetesebb legyen a böngészés.

A fejlesztésnek köszönhetően sokkal lágyabbá válik a váltás két pozíció között a térképen. Korábban az egész olyan volt, mintha egyik helyről a másikra ugrottunk volna.

next-old-short.gif
next-new-short.gif>

Az új rendereléssel mostantól sokkal könnyebb lesz az is, ha körbe akarunk fordulni a kamerával, a kép ugyanis nem fog elmosódni. A fordulás pillanatában egy kisebb minőségű képet jelenít meg a Google, majd amikor megálltunk, betölti a nagy felbontású fotót.

old.gif
new.gif

Egy új, 360 fokos modellezésnek köszönhetően az összes lehetséges szögből elemzi a látottakat az algoritmus, így az eddig ferde élek mostantól egyenesnek látszanak majd, illetve egy dombra épült házat sem igazít majd az utca dőlésszögéhez. Vagyis jóval valósághűbb lesz a látvány.

Régi megjelenítés
©
Új megjelenítés
©
A régi képeken ferdének tűnt a ház.
©
Pedig valójában szögegyenes.
©

Ami a mobilt illeti

Az új, WebGL-t használó renderelésnek köszönhetően a jövőben sokat javul a képminőség a mobileszközökön is. Az eddigi képek sokszor úgy jelentek meg, mintha egy halszemoptikával fotózták volna őket, mostantól viszont egyenes vonal lesz a görbületből.

Görbülő terek a régi nézetben.
©
És a valóság az újban.
©

A jövőben az irányítás is kényelmesebb lesz majd: ugyanúgy kétujjas széthúzással lehet majd zoomolni, valamint dupla érintéssel mozogni, mint a Google Maps androidos verziójában. Emellett arra is lehetőség nyílik, hogy a panorámafotókhoz hasonlóan a mobil kijelzőjén megjelenő utcakép is velünk együtt forduljon el, ha mozgatjuk a készüléket.

Még könnyebb tájékozódás

Az asztali böngészőben használva a Street View-t egy X jelenik majd meg az utcaképen ott, ahol a Google kamerája fotózott.

©

A tájékozódást nagyban segíti majd, hogy az eddigieknél sokkal olvashatóbbak lesznek az utcanevek.

©
©

Ha máskor is tudni szeretne a Google újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jó sárkányok

Jó sárkányok

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Szijjártó Péter covidos eszmecserét tartott Majkával

Szijjártó Péter covidos eszmecserét tartott Majkával