Balogh Csaba
Balogh Csaba

Nem húzta túl sokáig az időt az Apple, a szerda esti iPhone-bemutatón már az első 10 percben robbant egy bomba. Egy igazi játéklegenda mellett jön az új okosóra és két új iPhone, bennük sok olyan új funkcióval, amire már régóta vártak a felhasználók.

Szokása szerint erős számokkal indította a szerda estét az Apple. Mint kiderült, az Apple Music alig több mint egy év alatt már 17 millió fizetős felhasználónál jár – a Spotify tábora jóval több idő alatt 30 millió körüli –, az App Store-ból pedig már 140 milliárd alkalmazásletöltés történt.

De valaki mintha hiányozna

Tim Cook vezérigazgató ezután azt ecsetelte, hogy az appokból milyen sok pénz folyik be az Apple-nek és persze a fejlesztőknek – éppen kétszer annyi, mint amennyit “a legnagyobb versenytárs”, azaz a Google könyvelhet el. Az App Store legnépszerűbb appjai a játékok, mondta Tim Cook, de valami, vagyis inkább valaki mintha hiányozna. De ez nagyon hamarosan megváltozik: egy igazi, vérbeli új Super Mario játékot csinál a Nintendo, ami csak iPhone-ra lesz elérhető, és több dolgot is elárultak róla.

Itt az új Apple Watch

Lesz egy másik játékos újdonság is, a Pokémon GO, melynek javában készül az Apple Watch-ra szabott segédalkalmazása. Nem véletlen, hogy elsőként éppen erre az órára csinálják meg: az Apple megmutatta, hogy az Watch nem csak a legnépszerűbb okosóra a világon, de még ha a hagyományos karórákat is beleszámoljuk, akkor is az Apple a második legtöbb órát eladó gyártó, a Rolex után.

©

Miután már mindenki azt hitte, hogy a gyártók toplistáján és Pikachun kívül nem lesz más órás érdekesség a szerda estében, kiderült a lényeg: ahogy korábban már mi is kikombináltuk, bejelentették az Apple Watch 2-t. A hivatalosan Series 2 névre hallgató új okosóra végre (50 méteres mélységig) vízálló. A készülék belsejébe víz nem, újítás viszont bőven jut: az új, kétmagos processzor 50 százalékkal gyorsabb, a grafikusgyorsító kétszer erősebb. A képernyő fényereje is kétszer nagyobb, így aztán erős napsütésben is jobban olvasható.

Újdonság a beépített GPS is: az óra ezután nem az iPhone egységét használja, hanem önmagában is képes a GPS minden vonatkozó funkcionalitását produkálni. A sok hasznosság mellett ilyen velejáró a fokozott energiafogyasztás is, így aztán a bekapcsolt GPS természetesen durván meríti az eszköz akkumulátorát. A bejelentés nagy hiányossága éppen ehhez kapcsolódik: az Apple semmit nem árult el az óra üzemidejéről – pedig ez talán az egyik legfontosabb infó lett volna.

©

Az ár viszont kiderült: a szeptember 9-étől (péntek) előrendelhető Apple Watch Series 2 modelljei 369 dollártól indulnak. Ezzel egyidőben 269 dollárra csökkentik az első szériás Watch nyitóárát, viszont már ebbe is beleteszik az új óra új processzorát.

Jön az új iPhone, és vízálló, végre

Akármekkora is a Watch sikere, sehol nincs az iPhone-éhoz képest: az Apple már 1 milliárdnál is több darabot értékesített telefonja különböző modelljeiből. Ehhez a milliárdos klubhoz érkezik most a legújabb páros: az iPhone 7 és 7 Plus.

Az Apple által kiemelt első újdonság a szín volt: ahogy kiszivárgott, az ezüst, az arany és a rózsaarany mellett valóban kétféle feketében is kapható lesz a készülék. Az egyik neve a Jet Black, a másiknak pedig igen elmésen azt az elnevezést adták, hogy: fekete.

©

Ennél csak valamivel érdekesebb, viszont érezhetőbb lesz az iPhone-ok előlapját meghatározó Home gomb átalakítása. Amikor erősebben megnyomjuk, mintha most klikkelnénk rajta, akkor a valódi mozgás helyett egy apró motor szimulálja majd a kattintás érzetét. Ez a változás egyben azt is jelentheti, hogy – nem mozgó alkatrész lévén – kevesebbszer lép majd fel hardverhiba a gombnál. Ahogy az egész iPhone-nál is, a készülék ugyanis hosszú évek várakozása után végre víz- és porálló lett.

©

A kamerához váratlan módon nyúltak hozzá az Apple-nél. Az iPhone 7-be az új (gyorsabban reagáló és energiatakarékosabb) 12 megapixeles szenzor mellé bekerült végre az eddig csak a Plus verziókban lévő optikai képstabilizátor (OIS), ami segít kiküszöbölni a kézremegés hatásait. A “vakun” is jókorát erősítettek: 50 százalékkal fényesebben villan a segédfény. Ezzel együtt az Apple azt is ígéri, hogy a szenzoros fejlesztésnek köszönhetően mesterséges (pl. vakuzott) fényviszonyok között is valamivel természetesebben néznek majd ki a fotók.

A nagyobb iPhone az igazi fotós nagyágyú

Ha már az OIS is bekerült a kisebb iPhone-ba, logikus, hogy valami pluszt a nagyobbnak is kell nyújtania. Jelen esetben konkrétan még egy kameráról beszélünk a Huawei tavaszi P9-ese után az iPhone 7 Plusban ugyanis két darab 12 megapixeles kamera van. A kétlencsés rendszernek köszönhetően a 2x-es optikai zoomolás mellett akár 10x-es szoftveres nagyítás is elérhető – és az Apple szerint még így sem lesz rossz a felnagyított képrészlet minősége.

A szerda esti eseményen megmutatott, iPhone 7 Plus-szal készült fotók valóban ígéretesnek tűnnek – a tesztünk készítésekor kifejezetten figyelni fogunk erre a részletre.

©

Tényleg eltörölték a 3,5 mm-es audio csatlakozót

Javítottak kicsit az iPhone-ok képernyőjének színein, illetve fényerején (+25%) is. De nem feledkeztek meg a hangszórókról sem: most már a készülék alján és tetején is van egy, így videózás és játék közben már sztereó hangzást kapnak a felhasználók.

Szabványos audio jacket viszont már nem kap senki, aki új iPhone-t vesz, az Apple tényleg kivette a készülékből a fülhallgatók által sok-sok évtizede használt csatlakozót. Zenét hallgatni persze ugyanúgy lehet majd ezután is fülessel, viszont ehhez már a töltésre is használt Lightning csatlakozóval kompatibilis fülhallgatót kell majd használni. (Az újgenerációs iPhone-ok dobozába az Apple ad egy átalakítót is, így a hagyományos fülhallgatókkal is használhatók lesznek a telefonok, de persze valamivel kényelmetlenebbül.)

©

Ahogy az várható volt, a váltással egyidőben az Apple belép a vezeték nélküli fülhallgatók piacára is: a szépen megdizájnolt, AirPods névre hallgató bluetoothos füles – ígéretük szerint – egy feltöltés után 5 órán át lesz használható. Ami szerintünk kevés: az új fülhallgató így csak még egy kütyü, amely töltésére napi szinten kell odafigyelni.

Sokkal erősebb, és tovább is tart

Ahogy minden más telefongyártó, az Apple is évről-évre növeli a készülékei lóerejét. Nem meglepő tehát, hogy hetes iPhone-szériában lévő A10 Fusion processzor 40 százalékkal lett gyorsabb a tavalyinál – miközben ötödannyi energiát fogyaszt. A grafikai teljesítmény pedig 50 százalékkal gyorsult. Mindez nem csak jobb játékokat jelent, hanem lehetővé teszi azt is, hogy nyersképeket vágjunk az Adobe Lightroom alkalmazással – ami keveseket érint, viszont jól mutatja a készülék erejét.

Ennél jóval többek számára érdekes a mindennapokban az üzemidő. Az Apple azt ígéri – és ilyen téren nem szoktak túlozni –, hogy az új iPhone bírja minden eddigi telefonjuk közül a legtovább.

©

Nagyobb tárhely, ugyanakkora árak

És ha már növelés: az Apple végre elfelejtette az egyre jobb/nagyobb alkalmazások és fotók miatt szinte haszálhatatlan 16 GB-os modellt: az iPhone 7 és a 7 Plus is 32/128/256 GB-os verzióban lesz kapható. A készülékek hivatalos magyar árait itt találja.

A hetes iPhone-ok péntektől (szeptember 9.) lesznek előrendelhetők a kiemelt országokban, ahol egy hétre rá már meg is lehet majd venni őket. Jó hír, hogy tavalyhoz hasonlóan bekerültünk az egy hétre rá induló második körbe: nálunk szeptember 23-án kerülnek polcokra az új iPhone-ok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A jelek szerint nagyon ráijesztett Putyinékra az orosz ellenzék új arca

A jelek szerint nagyon ráijesztett Putyinékra az orosz ellenzék új arca

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

Meghalt az első gleccser Izlandon

Meghalt az első gleccser Izlandon

Ezer ok miatt lehet aggódni azon, hogy belecsap-e a mennykő a világgazdaságba

Ezer ok miatt lehet aggódni azon, hogy belecsap-e a mennykő a világgazdaságba