szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Galaxy Note7-ben kétszer annyi RAM van, mint az iPhone 7-ben. Vajon mit jelent ez a készülékek sebessége szempontjából?

Tekintsünk most el attól (az amúgy egyáltalán nem lehanyagolható) ténytől, hogy robbannak a Note7 akkumulátorai, és ezért a gyártó kénytelen volt globálisan visszahívni őket (amivel a felhasználók nem nagyon törődnek), és nézzük meg, hogyan szerepel az igazi appokkal folytatott, valós sebességtesztekben ez a telefon, ha összevetik legújabb riválisával, az iPhone 7-tel.

A PhoneBuff (aki nemrégiben ejtésteszttel vizsgáztatta az iPhone 7-et, akkor egy iPhone 6s-sel összevetve) ezúttal valós sebességtesztet futtatott az új Apple-készüléken és a Galaxy Note7-esen, ugyanolyan appokat telepítve és video-feldolgozási feladatokat végeztetve.

©

Az összehasonlítás már csak azért is érdekes, mert az új iPhone 7-nek 2 GB-nyi RAM-ja van, a Note7-be viszont ennek a duplája kerül. Mindezek ellenére meglepő eredmény született: a 4,7”-es modell, a maga 2 GB RAM-jával és a szoftveroptimalizációjával sokkal jobb teljesítményt ért el, mint a Galaxy Note7 (az Apple-telefon 1 perc 40 másodperc, míg a Note7 3 perc 14 másodperc alatt végzett a feladatával).

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ezek a mérések nem teljesen pontosak, és a két platform közötti különbség sem ennyire nagy, mindenesetre jól mutatja, hogy mennyire fontos a szoftveroptimalizáció, különösen ha kevesebb mennyiségű a RAM. És persze az is igaz, hogy bár az iPhone 7-ben ugyanúgy csak 2 GB RAM van, mint az elődeiben, viszont már az A10-es processzorral és az iOS 10-zel, és ezek sokat hoznak sebességben és teljesítményben is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!