szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Múlt héten rengeteg amerikai weboldalt bénítottak meg egy túlterheléses támadás során. Az egyik kínai gyártó eszközei igencsak érintettek voltak ebben.

Múlt pénteken egy időre, mondhatjuk, elérhetetlenné vált az internet egy része egy óriási DDoS-támadás miatt, amelybe 10 milliónál is több készüléket vontak be, a használójuk tudta nélkül. Mint kiderült, számos olyan webkamera volt közöttük, amelynek egyes áramköreit a Hangzhou XiongMai Technologies (XM) nevű kínai cég szállította, s ez igen kellemetlenül érintette őket. Olyannyira, hogy 4,3 millió internetre kötött kamerájukat hívták vissza az amerikai piacról.

A múlt pénteki DDoS támadás térképe
©

A dolog érdekessége, hogy a cég tavaly szeptemberi firmware-ében befoltozták a biztonsági réseket, így az annál fiatalabb eszközök állítólag nem támadhatók. Egyébként is, állítja a XM egy kínai nyelvű közleményben, három tényezőnek kell együtt fennállnia ahhoz, hogy egy eszköz bevonható legyen a támadásba: régebbi modellről legyen szó, nyilvános hálózatra legyen kötve tűzfal nélkül, és – ami talán a legfontosabb – a felhasználó „felejtse el” átállítani az alapértelmezett felhasználói név – jelszó párost (az XM esetében az xc3511/xc3511-et).

A múlt heti támadás során rengeteg olyan internetre kötött eszközt használtak (ki), amelyek a gyártó által megadott alapértelmezett beállításokat használták. A támadók egy olyan malware-t (Mirai) vetettek be, amelyik ilyen védtelen eszközök után kutatott a neten – itt kerültek később képbe a nem frissített XM-eszközök is.

Az eszköz-visszahíváson túl a XiongMai melegen ajánlja felhasználóinak, hogy változtassák meg az alapértelmezett felhasználói nevet, jelszót, bár a régebbi firmware-t futtató készülékek veszélyben vannak, azaz fontos a frissítésük. A teljes biztonság érdekében ne is csatlakoztassák ezeket a netre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Mindig cukormentes kólát kér? Egy 10 évig zajló kutatás szerint azzal is rosszul járhat

Mindig cukormentes kólát kér? Egy 10 évig zajló kutatás szerint azzal is rosszul járhat

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra