szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IDC legújabb jelentése 2020-ig vázolja fel a mobil operációs rendszerek várható piaci részesedését.

Kis túlzással legyint a windowsos telefonokra az IDC legújabb jelentése, a meghatározó továbbra is az Android és az iOS harca lesz, bár esély sincs arra, hogy az Android elveszítse vezető piaci pozícióját.

Ebben az évben körülbelül 1,2 milliárd androidos eszközt fognak értékesíteni (85 százalékos piaci részesedés), és a platform folytatni fogja a növekedést. 2020-ban már 1,46 milliárd, ilyen operációs rendszert futtató eszköz talál majd gazdára (85,4 százalékos részesedés). Az elemzők úgy vélik, az Apple valamivel több mint 206 millió iPhone-t fog eladni ebben az évben, ez 14,3 százalékos piaci részesedést jelent. 2020-ban a platform várhatóan 14,2 százalékos részesedéssel bírhat, ez 243,6 millió készülék eladását jelenti.

©

Annak ellenére, hogy mindkét platformnál javulni fog a helyzet az eladott készülékek számát illetően, az Apple várhatóan nehéz idők elé néz, nem utolsósorban azért, mert a Google is beszállt a hardverüzletbe. Minden jel arra utal, hogy 2016 lesz az első olyan teljes év, amelyben csökkenő iPhone-eladásokkal kellett szembenéznie a cupertinói cégnek. Azonban jön 2017, az iPhone jubileumi éve, és szinte biztos, hogy óriásit villant majd az Apple – ezzel az IDC még nem tudott számolni.

A windowsos telefonoknál keserű jövőt jósol a piackutató, 2020-ra mindössze 0,1 százalékos lesz a piaci részesedésük (csak egymillió ilyen operációs rendszert futtató mobileszközt fognak eladni), az idén még 0,4 százalékos volt, és 6,1 millió eszközt vásároltak meg. Kérdés, hogyan fogja árnyalni majd a képet a Surface Phone.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!