szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Első látásra igencsak hatásosnak tűnő ötlet fogalmazódott meg Németországban. A már be is nyújtott törvényjavaslat radikálisan csökkentheti a facebookos gyűlöletbeszéd mennyiségét.

Politikai oldaltól függetlenül megelégelték a Facebookon időnként zajló negatív dolgokat – a gyűlöletbeszédet és a kamu híreket – a vezető német politikusok. A hatalmon lévő CDU vezető képviselője a Deutsche Welle szerint azt mondta: túl régóta beszélnek a lehetséges megoldásokról, most már lépni fognak, mégpedig rögtön a jövő év elején.

Angela Merkel pártján túl a szociáldemokraták is foglalkoznak a témával, olyannyira, hogy Thomas Oppermann, a SPD frakcióvezetője már be is nyújtott egy törvényjavaslatot. Ennek értelmében a Facebooknak folyamatosan fogadnia kellene felhasználói jelzését a kamuhírekről és a gyűlöletbeszédről. Ez tulajdonképpen már jelenleg is megoldott, de a lényeg csak most következik: a bejelentéstől számítva 24 órája lenne a Facebooknak az ügy kivizsgálására. Ha a gyűlöletbeszédet tartalmazó vagy hamis hírt terjesztő bejegyzés 24 óra után is fent van még a Facebookon, akkor – a törvényjavaslat értelmében – 500 ezer euróra is büntethetik a közösségi oldalt. A nagyságrend kedvéért: ez nagyjából 155 millió forintot jelent.

Igen ám, de mi ez a Facebook legutóbbi negyedévben mért 2,3 milliárd dolláros nyereségéhez képest? Valóban nem sok, de van itt egy bökkenő: az új német szabályozás tervezetében az áll, hogy a büntetési tételt minden egyes olyan bejegyzés után be kell fizetnie a Facebooknak, amelyet egy német felhasználó jelent, valóban gyűlöletkeltő vagy hamis, és 24 óra alatt nem törlik az oldalról. A Facebookra felkerülő posztok számát tekintve, ha csak a németországiakat is számoljuk, azt kell mondanunk, hogy nagyon hamar elolvadhat a Facebook profitja.

Ha a német törvényhozás rábólint a javaslatra, Zuckerbergéknek igencsak össze kell szedniük magukat. Illetve inkább másokat: ha 24 óra alatt érdemben ki szeretnének vizsgálni minden egyes bejelentést, ahhoz az algoritmusokon túl alighanem sok németül értő emberi munkaerőre is szükségük lesz. Ráadásul, ha a német rendszer működik, előfordulhat, hogy más országok is átveszik a modellt.

A Facebook egyébként éppen a napokban vezette be a kamunak ítélt hírek speciális címkézését: itt megnézheti, milyen jelzést kell figyelni a bejegyzéseknél.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Elkészült az öntisztuló bugyi és alsógatya, a gyártó állítja: ezt hónapokig nem kell mosni

Elkészült az öntisztuló bugyi és alsógatya, a gyártó állítja: ezt hónapokig nem kell mosni

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet