szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tagadásba futott az, aki angolul vagy magyarul keresett rá a Google-ben a holokausztra. A Google először széttárta a kezeit, most azonban már azt mondják, elgondolkoznak az algoritmus módosításán. Sőt, már meg is változtatták a vonatkozó keresésre felugró találatok sorrendjét.

Már nem a Stormfront nevű neonáci oldalt hozza be első találatként a Google a "Did the holocaust happen" keresésre az Egyesült Államokban – számolt be róla a BBC. A helyzet a magyar felületen is megváltozott: a "megtörtént-e a holokauszt" keresőkifejezés – a belépett felhasználók számára elérhető személyre szabás nélküli – találati listájának első eleme éppen a néhány napja kirobbant üggyel foglalkozó cikkünk, melyben arra is próbáltunk választ keresni, hogy a holokausztos kérdésre miért éppen a neonáci válasz szerepel első helyen.

A Google a korábbi elutasítás után időközben úgy nyilatkozott, a vállalat "komolyan elgondolkodott" a keresőalgoritmus módosításán, és szándékosan nyúlt bele a találati listába.

A cégnél tulajdonképpen muszáj is ilyen lépésekben gondolkodni, jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy néhány állam komolyan felléphet a webes szolgáltatásokban feltűnő gyűlöletbeszéd ellen. Németországban például már elkészült az a törvénytervezet, melynek értelmében a közösségi oldalakat, így például a Facebookot kb. 150 millió forintnak megfelelő bírsággal sújtanák – minden egyes esetben, amikor 24 órán belül nem távolít el egy álhírt vagy gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzést, amit a felhasználók bejelentenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a vécépapírból készült koronavírus-bélyeg

Jön a vécépapírból készült koronavírus-bélyeg

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók