szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem gond, ha valaki nem a tudományok doktora, csak akkor ne is akarjon tudományosan szavahihető ember szerepében tetszelegni – foglalható össze nagyon(-nagyon) finoman a Norbi Update facebookos oldalán hozzászólók véleménye.

Ismét az (ál)tudomány került előtérbe Schobert Norbert Facebook-oldalán – derül ki a tudományos tévhitek eloszlatásával foglalkozó Ködpiszkáló blog beszámolójából. A fitneszüzletember azt írta ki, hogy “C17H21NO4 ez a kokain vegyjele. C12H22O11 ez pedig a répacukoré. Érdekes nem?”

Kezdjük rögtön ott, hogy: nem. Nem érdekes. Illetve csak annyira, mint a H2OPOK, amiről ugye köztudott, hogy a vízipók vegyjele. Ráadásul nem is a kokain és a répacukor mellett emlegetett, betűkből és számokból álló kombinációk egyike sem vegyjel, hanem összegképlet. De vannak még tudományos érdekességek, a hozzászólók rögtön fel is hívták Schobert figyelmét néhányra.

©

További hozzászólásokat itt, a vonatkozó bejegyzésnél találhat.

Schobert kifejezetten tudatosan, nem kevés pénz rááldozásával építette ki az immár közel 1,5 millió követővel rendelkező online kommunikációs csatornáját. Tudományos kérdésekben a Norbi Update Facebook-oldal legalább annyira mellényúlós, mint amennyire határozott: néhány hónapja egy olyan cikket osztott meg egyetértően, amely szerint a citromlé-szódabikarbóna kombó gyógyítja a rákot. Ahogy akkor megírtuk, a(z időnként felelőtlen) facebookos cikkmegosztások mögött Schobertnek üzleti érdeke is állhat.

A jelenség a mostanában a közéleti álhírek kapcsán felizzott vita kapcsán is érdekes. Sokan ugyanis úgy tekintenek az online hírforrásokra, különös tekintettel az ismerebb emberek facebookos oldalaira, mint anno a tévére. Az “igaz, mert a tévé is bemondta” után ma már az “igaz, mert olvastam a Facebookon” jelenség is megfigyelhető – a közélet mellett éppen úgy az (ál)tudományos ismeretekkel kapcsolatban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Idén még több Mac gépet fogunk venni, mint tavaly – szól az előrejelzés

Idén még több Mac gépet fogunk venni, mint tavaly – szól az előrejelzés