szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iPhone-ok sosem tartoztak az olcsó telefonok közé. Az idei, jubileumi kiadás azonban még a szokottnál is többe kerülhet.

Idén ünnepeljük az iPhone megjelenésének, piacra kerülésének tízedik évfordulóját, és nagy a valószínűsége annak, hogy egy különleges jubileumi készülékkel is kirukkol az Apple, ami az iPhone 7s helyett több forrás szerint is a 8-as számozást kaphatja. A Fast Company forrásaira hivatkozva azt írja, a készülék a listaára meghaladhatja majd az 1000 dollárt.

Egy gyors átváltás után az összeg elsőre nem is tűnik olyan rémisztőnek. Mai árfolyamon számolva az 1000 dollár 288 ezer forintot jelent, ami azért nem olyan durva ahhoz képest, hogy az iPhone 7 legolcsóbb verzióját itthon 256 ezer forintért árulja az Apple. Igenám, de ez megtévesztő. Itthon ugyanis most az az iPhone 7 kerül 256 ezer forintba, melynek listaára 649 dollár. A dollárbéli áremelést arányosítva tehát az iPhone 8 hazai nyitóára – ha az Apple nem változtat az árképzési rendszerén – 395 ezer forint lehet.

A kép csak illusztráció.
©

Ne felejtsük: bár ez itthonról nézve irreális összegnek tűnik, egyébként nem az: 1000 dollár tőlünk nyugatabbra a legtöbb helyen nem jelent horribilis kiadást. Itthon annál inkább. Szintén közrejátszik az árproblémában, hogy már jelenleg is a világ összes országa közül Magyarországon a legdrágább az iPhone. (Ennek okairól itt olvashat.)

Mielőtt még nagyon szívnánk a fogunkat, azért nem árt tudni, hogy – a mostani híreknek – megfelelően nagyon sok újítás lesz benne, és ezek az új technológiák cseppet sem olcsók. Mégis, mi lesz – várhatóan – a jubileumi modellben? Lesz például 5,8”-es OLED kijelző, induktív vezeték nélküli töltés, kijelzőbe ágyazott ujjlenyomat-olvasó, 3D szenzortechnológia, kiterjesztett valóság, és nem lesz fizikai Home gomb. És érdemes még azt is számításba venni, hogy a jelenlegi 256 GB-os iPhone 7 Plus ára is közel 1000 dollár (969 dollár).

Amúgy nem csupán egyetlen iPhone-nal rukkol ki az idén az Apple, lesznek picit olcsóbb modelljei is – többen úgy vélik, piacra kerül az iPhone 7s és az iphone 7s Plus. Azt persze ne várjuk, hogy ezek olcsók lesznek, de talán a csillagászatitól picit majd elmarad az áruk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

Mihez kezd egy valóságshow a nemi erőszakkal?

Mihez kezd egy valóságshow a nemi erőszakkal?

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt