szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik legutóbbi piacelemző jelentés lesújtó eredményt hozott ki a BlackBerryre nézve. Szerintük azonban van még jövőjük.

A Gartner legfrissebb, 2016 utolsó negyedévét, illetve 2016 egészét áttekintő jelentése szerint a BlackBerry nullaszázalékos piaci részesedéssel bír. 2009-ben ez az érték még 20 százalék volt, azonban az azóta eltelt idő alatt megizmosodott az Android és az iOS, olyannyira, hogy jelenleg ez a két rendszer birtokolja a piac 99,6 százalékát.

Ezek az adatok persze nem azt jelentik, hogy a BlackBerry egyáltalán nem tudott telefont eladni, 2016 utolsó negyedévében több mint 200 ezer telefonja talált gazdára, ráadásul a Gartnert-jelentés csak azokat a készülékeket vette figyelembe, amelyeken a BlackBerry OS fut, holott a céghez androidos telefonok is köthetők.

Nem kell még temetni a BlackBerryt
©

A BlackBerry is reagált a Gartner-jelentésre, és kifejtette jelenleg, illetve mostantól elsősorban szoftverekre, illetve a vállalkozások és különféle eszközök számára nyújtott biztonsági megoldásokra fókuszál. Emellett több partnerrel is (pl. TCL, BB Merah Putih, Optiemus) licencszerződést kötött okostelefonok gyártására – habár az továbbra sem látszik, hogy a gyártásba beszálló cégeken túl mást (például a vásárlókat) is érdekelnének a készülékek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!