szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy egyszerű rutinellenőrzés során fedezett fel a Google egy nagyon komoly fenyegetést jelentő rosszindulatú kódot, amely androidos eszközök millióit érintette, és bizony ott bújt a Google Play áruházban.

Az adware-ek jelentik ma az egyik legnagyobb fenyegetést a mobileszközökre, és nemcsak azért, mert agresszívan tolják a reklámokat, hanem azért is, mert eközben személyes adatokat is gyűjthetnek, sőt további gaztettekre is képesek lehetnek.

Annak ellenére, hogy a Google folyamatosan figyel arra, hogy eltávolítsa a káros alkalmazásokat a Google Playből, és a malware-felderítési eszközeit is fejleszti, egy nagyon komoly adware-család tudott besurranni az alkalmazásboltba, és megfertőzni millió eszközt.

A Chamois (zerge) nevű PHA (potenciálisan veszélyes alkalmazások)-család pop-up hirdetésekkel bosszantja a felhasználókat, automatikusan appokat telepít a háttérben, telefonos csalásokat hajt végre, és különféle bővítményeket tölt le a felhasználó tudta nélkül. Mindezekből jó pénzt csinálnak maguknak a fejlesztők. Mivel nem jelenik meg az app-listában, a felhasználók nemigen vehették észre, hogy eltávolítsák.

©

A Google mérnökei egy rutin hirdetésforgalom-minőség ellenőrzés során fedezték fel a kártevőt, annak ellenére, hogy az megpróbálta kikerülni az analízist. A szakembereknek több mint 100 ezer sornyi kódot kellett átnézniük, amit jól képzett programozók írtak. Már csak az APK mérete miatt is beletelt egy kis időbe, mire megértették a kártevő működését. Jelenleg úgy tudni, a Google volt az első, aki azonosította a Chamoist, amelyik egyike az eddigi legnagyobb PHA-családoknak Androidon.

A Google már blokkolta a Chamois-családot, és letiltotta azokat, akik pénzt csinálnának az adware-rendszeren keresztül. Emellett megújította tesztrendszerét is, amelyik már képes észlelni és jelezni a Chamoishoz kapcsolódó veszélyeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon