szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rengeteg pénzügyi előnnyel jár egy városnak az, ha a közvilágításban LED-izzókat használnak. A váltásnak azonban egészségügyi kockázata is van.

Az elmúlt években a világ számos pontján jutottak arra a városvezetők, hogy a közvilágítás hagyományos izzóit LED-izzókra cseréljék. A döntés több ok miatt is előnyös: a LED kevesebb áramot fogyaszt, mint a hagyományos égők, ezzel pedig nemcsak a település áramszámlája lesz kisebb, hanem az energia előállítása közben kibocsátott szén-dioxid mennyisége is. Az újdonságnak azonban nem mindenki örül.

A BBC beszámolója szerint az Egyesült Államok fővárosában többen is arra panaszkodnak, hogy az utcai LED-ek túlságosan erős fényt bocsájtanak ki magukból. Van, akinek a pihenését zavarja, de olyan is akad, aki nem tud miatta rendesen aludni.

©

Az ott élő Delores Bushong például azt szeretné, ha a 4000 Kelvin színhőmérsékletű LED-eket gyengébb, sárgás fényű izzókra cserélnék. (Csak összehasonlításként: a stúdióvilágítás színhőmérséklete 3200 Kelvin, míg a háztartázi izzólámpáé 2800.) Bár a város vezetése meghallgatta Bushong problémáját, visszafelé változtatni már nem tudnak.

A szakértők szerint egy LED izzó körülbelül fele annyi energiát fogyaszt, mint a hagyományos égők, ráadásul jóval tartósabbak is. Arról nem is beszélve, hogy mennyire környezetbarát a technológia. A számítások szerint azzal, hogy Washington Columbia kerületében 71 ezer utcai égőt cseréltek le LED-re, több mint 13 600 tonna szenet spórolnak meg évente azzal, hogy kevesebb energiát kell megtermelni.

Jelenleg az Egyesült Államok 10 százalékában használnak LED-es közvilágítást, a becslések szerint azonban ha a következő két évtizedben mindenhol átállnának erre a technológiára, 120 milliárd dollárt spórolhatnának. Az átalakítás pedig a világ más területein is zajlik: Kínában a tervek szerint 48 millió tonna szénnel kellene kevesebbet használni évente a LED izzóknak köszönhetően.

Ugyanakkor a technológia ellen szól az Amerikai Orvosi Szövetség jelentése, amely szerint az első generációs LED-ek kék fénye miatt a világ számos pontján alvásproblémával küzdenek az ott élők – ez pedig rossz egészségi állapothoz, elhízáshoz is vezethet.

A (bármilyen színű) közvilágítás által okozott fényszennyezés egyébként egyre több embert foszt meg egy csodálatos látványtól – nagyon nagy eséllyel önt is. Ez a videó például megmutatja, mit látnánk éjszaka a fejünk fölött, ha nem volnának városi fények. És ha megnézi ezt is, akkor lehet, hogy utána legszívesebben kiköltözne egy tanyára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!