szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fényszennyezettség nélkül káprázatos látványt nyújt a csillagos égbolt, de egy friss tanulmány szerint esténként már csak az emberek 20 százaléka gyönyörködhet benne. Európában sokkal rosszabb a helyzet.

Az európai és észak-amerikai emberek 99 százaléka marad le a csillagos égbolt gyönyörű látványáról bizonyos fokú fényszennyezettség miatt – többek között ez is kiderült a Science Advences szaklapban megjelent tanulmányból. A mesterséges fény megakadályozza, hogy az égboltot olyannak lássuk, amilyen valójában. Az éjszakai fények így borítják el az öreg kontinenst.

©

A világ teljes népessége körében jobb az arány, de az sem biztató: az emberiség 80 százaléka fényszennyezett területen él. A Tejút láthatósága is folyamatosan romlik, Európában az emberek 60 százaléka nem láthatja, a Föld népességének több mint harmadára igaz ugyanez.

Ezen a videón a különböző színű foltok jelzik, hogy a Földön hol van fényszennyezettség. A fekete területeken még tisztán látható a csillagos égbolt.

Látni szeretné, hogy miről marad le a fényszennyezettség miatt? Ide kattintva fotókat talál róla, itt pedig videót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Spencer Davis beatlegenda

Meghalt Spencer Davis beatlegenda

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

Ferenc pápa törvénnyel is védené a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát

Ferenc pápa törvénnyel is védené a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát