szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új 360 fokos kamerákat mutatott be a Facebook, amelyek egy gömbben 6 és 24 kamerát foglalnak magukba. Így nem csak látni lehet a virtuális valóságot, de körbe is lehet benne nézni.

A Facebook F8 fejlesztői konferenciáján mutatta be az x6 és x24 kameráit, amelyek a – többek között a Skype-hívásoknál sokkal izgalmasabb beszélgetésekre alkalmas – virtuális valóságot tennék látványosabbá. A 360 fokos kamerákat forradalmasító eszközök ugyanis olyan képet mutatnak, amivel VR-szemüvegben végre nemcsak látni lehet a virtuális környezetünket, de körbe is lehet benne nézni.

©

A nevüket onnan kapták, hogy a tavalyi 17 kamerás, repülő csészealjnak tűnű termék helyett egyszerre 6 és 24 kamerából állnak egy gömb alakzatban, ez a módszer pedig biztosítja a nagyobb perspektívát.

Bemutatáskor ezt azzal a gyakorlati példával szemléltették, hogy amíg a hagyományos VR-kamerákkal egy bokor túloldalából semmit nem látunk, addig itt sokkal jobb a 3D-élmény, a bokor mögé is nézhetünk, érzékelhetők a dolgok mélysége és részletei, valósághűbb a környezet, amelyet körbe is tudunk járni – mármint virtuálisan az Oculus Rift révén.

Ezeket a kamerákat átlag felhasználók nem tudják majd megvásárolni, csak komolyabb tartalomgyártók. Az áruk egyelőre ismeretlen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!