szerző:
hvg.hu

A Facebook szokásos éves fejlesztői konferenciáján, az F8-on jelentették be: megjelent a közösségi oldal virtuális világa, ahol egy VR-szemüveggel új dimenzióba kerül a kapcsolattartás szeretteinkkel.

Facebook Spaces lett a neve annak a szolgáltatásnak, amelynek első, még megjelenés előtti bemutatóján Mark Zuckerberg két barátjával csöppent bele a közösségi oldal virtuális valóságába. Nagyon szórakoztató és bámulatos demó volt, most pedig a Facebook szokásos éves fejlesztői konferenciáján, az F8-on megjelent a jövőbe mutató újdonság: az Oculus Rift VR-szemüveggel már használható a béta változat.

Az ingyenes szolgáltatással facebookos profilunkat felhasználva válogathatunk a profilképeinkből, amelyek alapján létrejön az avatarunk. Ez a figura lesz a virtuális megjelenésünk, amit később a szemünk színétől kezdve a frizuráig több téren is alakíthatunk.

Ezután már kezdeményezhetünk is virtuális beszélgetéseket, amelyek több funkciónak köszönhetően sokkal élvezetesebbek, mint egy átlagos Skype-hívás. Például mert a világ bármely pontja lehet a virtuális találka helyszíne – a lakásunktól kezdve egy trópusi turistaparadicsomon keresztül a Marsig tényleg bármi.

A minket körülvevő (virtuális) tárgyak is változtathatók, hiszen a rajzolás itt 3D-nyomtatásnak tűnik, megfoghatók az alakzatok, így nagyon kreatív módon alakítható a beszélgetés környezete. A társalgásba olyanok is bevonhatók, akiknek nincs VR-szemüvege, hiszen messengeres videóhívással is lehet csatlakozni. YouTube-videókkal házimozi is lehet a program, na és persze szelfizni is lehet virtuális szelfibottal, majd az emléket valóságos fotóként a sima Facebookon megosztani.

Az avatarok az emberekhez hasonlóan mozognak, az arckifejezéseket is jól illusztrálja, és vélhetően az évek előrehaladtával ezt a szolgáltatást egyre élethűbbé tudják majd varázsolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!