szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy éve még csak látványtervként létezett az Aurora Flight Sciences nevű cég repülőgépe, a napokban azonban egy kicsinyített változata már a levegőbe emelkedett.

Igen meggyőző terveket mutatott be tavaly márciusban az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege (DARPA) egy készülőben lévő új szuperrepülőről. A VTOL a tervek szerint egy függőleges fel- és leszállásra képes gép lenne, ami a helikopterek egy új generációját hozhatja el.

Az elmúlt egy évben nem sokat lehetett hallani a projektről, a napokban azonban maga a DARPA tett közzé egy videót arról, hogy már felszállt az első prototípus. Az alig 150 kg-os szerkezet különlegessége, hogy a repülőgépek és a helikopterek pozitív tulajodnságaival is rendelkezik majd. Ezek szerint nemcsak függőlegesen tud majd fel- és leszállni, hanem gyors is lesz, a tervek szerint a 740 km/h-s sebességet is elérheti.

Ugyanakkor nemcsak a képességeiben lesz lenyűgöző, ugyanis teljesen elektromos meghajtást kap. A mozgatását 24 hajtómű végzi majd el, amiket a felszállás után a megfelelő irányba tud majd állítani a pilóta. A most kipróbált modellnek egy lítiumos akkumulátor szolgáltatta az áramot.

A gép végső változatának szárnyfesztávolsága több mint 18 méter lesz, súlya pedig elérheti az 5500 kg-ot is. Az életnagyságú változatot már jövőre tesztelhetik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri