Pavló Péter
Pavló Péter

Lisszabonban tartotta a Sony a legújabb zászlóshajója, az Xperia XZ Premium európai premierjét. A készülék legérdekesebb funkcióját – vagyis a szuperlassított felvételek készítését – a helyszínen mi is kipróbáltuk.

Nem sokkal az Xperia XZ piacra dobása előtt Lisszabonba hívta össze az európai tech újságírókat a Sony, hogy megmutassák, szerintünk mivel is érdemelte ki a február végi Mobile World Congress szakkiállításon bemutatott készülék a GSM Szövetségtől a legjobb új idei telefon díját. Egy androidos erőgépről van szó, melynek specifikációs részleteiben most nem vesznénk el – itt olvashat ezekről –, mi inkább a super slow motion technológiára koncentrálva nézegettük a mobilt.

Bár hasonló, szuperlassított felvételeket készítését lehetővé tévő funkcióval több más készülék – például az iPhone 7 és a 7 Plus, vagy épp a Google Pixel – is rendelkezik, a Sony nem kicsit emelte a tétet: a készülék 960 fps-sel képes rögzíteni, ami annyit tesz, hogy másodpercenként 960 képkockát rögzít a kamera. (Az iPhone 7 esetében például 240 fps a csúcs.) Mindez ilyen felvételeket eredményez:

Van azonban itt egy de. Bár az idő múlását valóban látványosan lehet érzékeltetni, a technológia azért még hordoz magában némi gyerekbetegséget. Például, hogy a szuperlassított felvételek felbontása elmaradt egy átlagos videóétól. Ennél viszont még egyel kevésbé praktikus, hogy a 960 fps-mód indításához a felvétel közben kell megnyomni egy gombot.

Mindez azt jelenti, hogy ha nem egy állandó dolgot – például egy szökőkút csobogó vize – akarunk rögzíteni, hanem egy fontos pillanatot, akkor nagyon jól el kell találni a gomb megnyomását – különben pont nem az a rész lesz lassítva, amire szükség lenne. Utólag szerkeszteni a videót viszont – jelenlegi tapasztalatunk szerint – nem lehet, vagyis nincs olyan opció, hogy egy elkészített felvételből mi válasszuk ki, mit (és mit ne) jelenítsen meg így a készülék. Ilyen módban csupán néhány másodpercig rögzít a készülék, majd a következő felvétel indításáig 1 másodperc "szünet" kell, hogy elteljen. Vagyis folyamatos szuperlassított felvételt szintén nem lehet vele készíteni.

A 4K-s videókészítéshez fűződő újdonság inkább technológiai jellegű. A jelenlegi Xperia XZ esetében ugyanis gyakran előfordult, hogy a felvétel miatt a készülék túlmelegedett. A Sony ígérete szerint mindez más kisebb eséllyel fordulhat elő, rádásul a processzort távolabb is tették a kamerától, így azt nem tudja közvetlenül felmelegíteni.

A processzor teljesítménye azonban nemcsak a 4K-s videók készítésekor, de fotózáskor is érezteti hatását. A készülék meglepően gyorsan reagál, így ha hirtelen akarunk fotót készíteni egy látványosságról, ezt könnyen megtehetjük – ráadásul a fotó sem mosódik el. Akár csak ezen a képen, amin egy mozgó villamost sikerült lencsevégre kapni:

©

Az Xperia XZ Premium kamerája és képfeldolgozó rendszere a fejlesztésnek köszönhetően a sötétebb helyeken is jobb képet készít, mint elődje.

Ilyen a kép a Sony Xperia XZ-vel.
©
És ilyen az XZ Premiummal. Látszik, valamelyest fényesebb a kép.
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Folytatódott a jobbikos Sneider Tamás fiai ellen indult büntetőeljárás

Folytatódott a jobbikos Sneider Tamás fiai ellen indult büntetőeljárás

Eszement kincsen ül Észak-Korea, miközben lakói éheznek

Eszement kincsen ül Észak-Korea, miközben lakói éheznek

Nem nagy bizinisz a stadionüzemeltetés – csak egy Leisztingernek éri meg?

Nem nagy bizinisz a stadionüzemeltetés – csak egy Leisztingernek éri meg?

Nem a nevelt fia kapta a megbízást, leállította az építkezést egy borsodi polgármester

Nem a nevelt fia kapta a megbízást, leállította az építkezést egy borsodi polgármester

Úgy megváltozik az autók műszerfala, hogy rá sem fog ismerni

Úgy megváltozik az autók műszerfala, hogy rá sem fog ismerni

Válaszoltak a lakástakarékok a kormánynak

Válaszoltak a lakástakarékok a kormánynak