Pavló Péter
Pavló Péter

Lisszabonban tartotta a Sony a legújabb zászlóshajója, az Xperia XZ Premium európai premierjét. A készülék legérdekesebb funkcióját – vagyis a szuperlassított felvételek készítését – a helyszínen mi is kipróbáltuk.

Nem sokkal az Xperia XZ piacra dobása előtt Lisszabonba hívta össze az európai tech újságírókat a Sony, hogy megmutassák, szerintünk mivel is érdemelte ki a február végi Mobile World Congress szakkiállításon bemutatott készülék a GSM Szövetségtől a legjobb új idei telefon díját. Egy androidos erőgépről van szó, melynek specifikációs részleteiben most nem vesznénk el – itt olvashat ezekről –, mi inkább a super slow motion technológiára koncentrálva nézegettük a mobilt.

Bár hasonló, szuperlassított felvételeket készítését lehetővé tévő funkcióval több más készülék – például az iPhone 7 és a 7 Plus, vagy épp a Google Pixel – is rendelkezik, a Sony nem kicsit emelte a tétet: a készülék 960 fps-sel képes rögzíteni, ami annyit tesz, hogy másodpercenként 960 képkockát rögzít a kamera. (Az iPhone 7 esetében például 240 fps a csúcs.) Mindez ilyen felvételeket eredményez:

Van azonban itt egy de. Bár az idő múlását valóban látványosan lehet érzékeltetni, a technológia azért még hordoz magában némi gyerekbetegséget. Például, hogy a szuperlassított felvételek felbontása elmaradt egy átlagos videóétól. Ennél viszont még egyel kevésbé praktikus, hogy a 960 fps-mód indításához a felvétel közben kell megnyomni egy gombot.

Mindez azt jelenti, hogy ha nem egy állandó dolgot – például egy szökőkút csobogó vize – akarunk rögzíteni, hanem egy fontos pillanatot, akkor nagyon jól el kell találni a gomb megnyomását – különben pont nem az a rész lesz lassítva, amire szükség lenne. Utólag szerkeszteni a videót viszont – jelenlegi tapasztalatunk szerint – nem lehet, vagyis nincs olyan opció, hogy egy elkészített felvételből mi válasszuk ki, mit (és mit ne) jelenítsen meg így a készülék. Ilyen módban csupán néhány másodpercig rögzít a készülék, majd a következő felvétel indításáig 1 másodperc "szünet" kell, hogy elteljen. Vagyis folyamatos szuperlassított felvételt szintén nem lehet vele készíteni.

A 4K-s videókészítéshez fűződő újdonság inkább technológiai jellegű. A jelenlegi Xperia XZ esetében ugyanis gyakran előfordult, hogy a felvétel miatt a készülék túlmelegedett. A Sony ígérete szerint mindez más kisebb eséllyel fordulhat elő, rádásul a processzort távolabb is tették a kamerától, így azt nem tudja közvetlenül felmelegíteni.

A processzor teljesítménye azonban nemcsak a 4K-s videók készítésekor, de fotózáskor is érezteti hatását. A készülék meglepően gyorsan reagál, így ha hirtelen akarunk fotót készíteni egy látványosságról, ezt könnyen megtehetjük – ráadásul a fotó sem mosódik el. Akár csak ezen a képen, amin egy mozgó villamost sikerült lencsevégre kapni:

©

Az Xperia XZ Premium kamerája és képfeldolgozó rendszere a fejlesztésnek köszönhetően a sötétebb helyeken is jobb képet készít, mint elődje.

Ilyen a kép a Sony Xperia XZ-vel.
©
És ilyen az XZ Premiummal. Látszik, valamelyest fényesebb a kép.
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Pár napos kellemetlenség után jobb lesz közlekedni az M0-M5 csomópontnál

Pár napos kellemetlenség után jobb lesz közlekedni az M0-M5 csomópontnál

Orángutánkölyköt akart kicsempészni Baliról egy orosz férfi

Orángutánkölyköt akart kicsempészni Baliról egy orosz férfi

Újraindul a Családi kör

Újraindul a Családi kör

Kísérleti gyógyszert szed Torgyán József özvegye

Kísérleti gyógyszert szed Torgyán József özvegye

Ápolónak tanuló gimnazista fenekét csapkodta egy orvos

Ápolónak tanuló gimnazista fenekét csapkodta egy orvos

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz