szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rossz kezekbe kerülve pusztító csak igazán az amerikai titkosszolgálat (NSA) által kifejlesztett szoftveres kártevő, amely már 99 országban bénított meg számítógépeket. Kórházak után iskolákban is bent van.

Az első híradások arról szóltak, hogy egy zsarolóprogram megbénított brit kórházakat, de már péntek estére kiderült, hogy jóval nagyobb léptékű kibertámadás indult az interneten. Csak az Avast biztonsági cég már 99 országban 57 ezer fertőzést észlelt. A MalwareTech összesítése szerint szombat reggeli 110 ezer, szombat délutánra már több mint 140 ezer fertőzés történt.

Több európai és amerikai óriásvállalat mellett a Xinhua hírügynökség jelentése szerint mostanra kínai középiskolák és egyetemek rendszereibe is bejutott a vírus. A német vasút rendszere és egy skót áramszolgáltató is érintett. A kártevő már ideért Magyarországra is.

Így áll a világ szombat koradélután.
©

Az első jelentések még arról szóltak, hogy a számítógép működését ellehetetlenítő kártevő 300 dollárt kért a zárolás feloldásáért cserébe, de a Register azt írja, van olyan variáns is, amely 600 dollárnyi Bitcoint követel, ez már 170 ezer forintnak felel meg.

Csütörtökön és pénteken két olyan rendezvény is zajlott, amely elvonta sok biztonsági szakember figyelmét, jó esély van rá, hogy a támadás nem véletlenül indult éppen most pénteken.

Könnyen benyelhető, még könnyebben megelőzhető

Ahhoz hogy a vírus megfertőzzön egy számítógépet, az általános "szabálytól" eltérően még arra sincs feltétlenül szükség, hogy a felhasználó megnyisson egy emailt vagy egy weboldalt. A gépekig teljesen önjáróan jut el a kártevő. A védekezés érdekében azonban mégis emberileg tehettünk volna, illetve még mindig tehetünk valamit. A történetben a legszomorúbb, hogy a világszerte pusztító elleni védekezés nagyon(-nagyon) egyszerűen megoldható (lett volna): aki még nem tette, most azonnal nyomjon rá a frissítésre a Windowsban. Sőt, a helyzet már az XP-t vagy Win 8-at használók számára sem reménytelen, nekik szombaton reggel rendkívüli frissítést adott ki a Microsoft, amit kézzel kell telepíteni.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!