szerző:
hvg.hu

Ázsiát sem kíméli a WannaCry zsarolóvírus, a magyar idő szerint hétfő délelőtt érkező kínai jelentések szerint több tízezer állami intézményt és vállalatot fertőzött meg a számítógépeket lebénító kártevő.

Kínában harmincezer szervezet, köztük kórházak, kormányzati hivatalos és egyetemek rendszereit is támadás érte – jelentette a Qihoo 360 / 360 Security helyi kiberbiztonsági cég. A hírt időközben a Xinhua állami hírügynöség is megerősítette, ők 29 ezer fertőzésről tudnak.

A BBC jelentése szerint a támadás miatt már a hétvégén le kellett állítani a PetroChina állami olajvállalat hálózatát, így 12 órára teljesen megszűnt az összeköttetés a benzinkutakkal, a fizetést lebonyolító online rendszert is le kellett kapcsolni.

A japán Nippon TV-ben azt mondták, a szigetországban 600 vállalat rendszerébe jutott be a vírus.

A biztonsági szakemberek szerint a hétfő egy nehéz nap lehet, és új szintre emelheti a vírusfertőzés intenzitását. Mivel a vírus globálisan fertőz, érdemes saját hatáskörben is mindent megtenni ellene. Számítógépe fertőzöttségének megelőzéséhez frissítenie kell a Windowst. Ha XP fut a gépén, itt találja a megoldást, ha újabb Windows, akkor pedig itt.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!