szerző:
hvg.hu

Erre biztos, hogy nem számítottak a WannaCry fejlesztői: nem kell váltságdíjat fizetni, van ugyanis ingyenes eszköz a titkosított fájlok visszanyerésére, igaz, egyelőre még nem a Windows 10-re.

Napok óta tele van a netes sajtó az utóbbi idők legdurvább kibertámadásával, a WannaCry nevű zsarolóvírus pusztításával. Egy globális támadásról van szó, amely sok százezer számítógépes rendszert fertőzött meg pár nap alatt, és ezúttal Magyarország sem volt kivétel. Korábban már megmutattuk, hogy mit tegyen annak érdekében, hogy ne fertőzze meg a gépét a vírus, és arról is írtunk, hogy mit tett a Microsoft az ügy, pontosabban a régebbi gépek érdekében.

Most pedig arról számolhatunk be, hogy egy francia biztonsági kutató felfedezett egy módszert, amellyel anélkül dekódolhatók a WannaCry által titkosított fájlok, hogy egyetlen bitcoint is fizetni kellene a hackereknek. A WannaKey nevű eszköz Windows XP operációs rendszernél működik, feltéve, hogy a fertőzés után nem indították újra a számítógépet.

Itt azért még túl sok a megkötés, azonban egy másik szakember egy hasonló eszközt fejlesztett, amelyik nemcsak a Windows XP-vel, hanem a Windows Vistával, a Windows 7-tel, a Windows Server 2003-mal és 2008-cal is kompatibilis, és a parancssorból futtatható (lásd a cikk alatti videót). A WannaKiwi nevet adták neki. Mind a WannaKey, mind a WannaKiwi ingyenes, és letölthető a GitHubról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!