szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Országúti kísérletek helyett szimulátorral gyakoroltatja és egyedülálló szoftverrel vértezi fel az önvezető autók mesterséges intelligenciáját egy magyar cég.

A világ teljes úthálózatát nem lehet úgy föltérképezni, hogy minden útlezárás, minden baleset mindig belekerüljön az adatbázisba. Mégis jórészt erre épít a Google, amikor önvezető autókkal kísérletezik. Sőt nemcsak az immár térképszolgáltatásával is a piacvezetők közé tartozó amerikai óriáscég, hanem szinte mindenki más. Kivéve egy magyar céget, az AImotive-ot és az amerikai Intel által nemrég felvásárolt izraeli Mobileye-t. Az ő módszerük abban is különbözik a Google (illetve újabban leánycége, a Waymo) által használt autókétól, hogy drága érzékelők helyett alapjában kevés és olcsó kamerára támaszkodik, főképp pedig abban, hogy a gépi agy nem csak országutakon gyakorol, hanem szimulátorban tanul, ahogyan a légi közlekedésben is régóta így tesztelik a pilótákat, és ez bevált.

A szimulátor olyan, mint egy autóvezetős játék – csak éppen nem emberek próbálkoznak vele, hanem a tanulásra fogott gép. Ahogyan a mesterséges intelligencia egyébként is szokta, a gépi sofőr is az emberi agy működésére emlékeztető módon, neurális hálózatok bevetésével tanul. Mégpedig nem úgy, hogy az ember fogalmakat, szabályokat táplál bele, hanem a sok-sok közlekedési helyzet láttán lassacskán magától jut el odáig, hogy „megértse”, hogyan kell vezetni.

Hogy milyen dolgokra figyel a magyar mesterséges intelligencia, és mikor hogyan dönt, arról a HVG e heti számában olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Képregénycsomagot ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak egy fővárosi bolt

Képregénycsomagot ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak egy fővárosi bolt

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje