szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú év(tized)ek kihagyása után többen is bejelentkeztek egy Hold-expedícióra. A japán űrügynökség, a JAXA bejelentése felpörgetheti az ázsiai űrversenyt: 2030-ig embert küldenének a Holdra, amivel akár meg is előzheti Kínát.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

Miután Kína bejelentette, hogy 2020-ig marsjárót küldene a vörös bolygóra, és egy későbbi, meg nem nevezett időpontban embert is küldene a Holdra, Japán sem akar lemaradni. Az ország űrügynöksége, a JAXA a CNN-nek számolt be először konkrét tervekről: 2030-ig szeretnének egy asztronautát eljuttatni a Holdra.

Ezzel Oroszország, az Egyesült Államok és Kína után Japán a negyedik ország, amely bejelentette, hogy hamarosan szeretne embert küldeni a Holdra. Indiának is komoly tervei vannak, de a világ második legnépesebb országában inkább a Marsra koncentrálnak.

Japán nem saját gyártású űrhajóban és rakétában gondolkodik, így a tervet nemzetközi összefogással szeretné megvalósítani. Az előkészületek megkezdését 2025-re tervezi.

Mindeközben Donald Trump is újra (amerikai) űrhajóst küldene a Holdra, de a NASA jelenleg határozottan ellenáll az elképzelésnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik