szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány hete még egyetlen napfolt sem volt a csillagunkon, a NASA napdinamikai obszervatóriumának szakembereinek azonban a napokban sikerült filmre venniük egyet, ami nagyobb a szokásosnál.

Az utóbbi években a napfoltok többször is a tudományos élet figyelmének középpontjába kerültek. A Nap jellegzetes foltjai ugyanis kezdenek egyre gyakrabban eltűnni a csillagról, aminek hiányát a Föld is megérezheti. Paul Dorian meteorológus szerint az eltűnésük azt jelzi, hamarosan elérkezik a szoláris minimum (egész pontosan 2020 környékén), ami a Föld számára néhány igen komoly telet eredményezhet.

Július elején ismét eltűntek a napfoltok az égitestről, a NASA szerint két napon át volt "tiszta" a Nap felszíne. Az amerikai űrügynökség napdinamikai obszervatóriumának azonban a napokban sikerült lencsevégre kapnia egyet. Nem is akármekkorát: a kutatók által készített felvétel alapján ugyanis jóval nagyobb, mint a Föld átmérője. Ez azért is különleges, mert a legtöbb általában akkora, mint a Föld.

Az Active Region 12665 névre keresztelt napfoltot július 5-e és 11-e között vette filmre a kutatók, vagyis nagyjából egy hét eseményeit láthatjuk felgyorsítva.

A napfoltok összefüggésben állhatnak a napkitörésekkel, de az USA Today beszámolója szerint az egyelőre kérdéses, ez a folt képes lesz-e ilyen aktivitást létrehozni.

A napfoltok hőmérséklete közel 2000 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a napfelszín többi részéé. Ennek köszönhetően a foltból érkező hőmérsékleti sugárzás intenzitása csupán negyede a nyugodt napfelszínének, ezért látni ezeket a területeket sötétnek, noha valójában vakítóan fényesek.

A foltokat már az 1610-es években, a kezdetleges távcsövekkel is észlelték. A Nap "élettevékenységét" hihetetlenül erős mágneses tere befolyásolja. Hatására pólusai 22 évente cserélődnek meg, ezek határozzák meg a napfolttevékenység 11 évente jelentkező aktivitási maximumát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Egy túszválság, amely megváltoztathatta egy amerikai elnökválasztás eredményét

Egy túszválság, amely megváltoztathatta egy amerikai elnökválasztás eredményét