szerző:
Papós Tamás

A Facebook-vezér és felesége jótékonysági alapítványukhoz nem akármilyen munkaerőt vettek fel: Obama egyik legfőbb tanácsadója volt, majd Hillary Clinton kampányát vezette. Bár tagadta, hogy ez lenne a célja, ez egy újabb jele annak, hogy Mark Zuckerberg mégis az Egyesült Államok elnöki pozíciójára pályázik.

Az utóbbi időben Mark Zuckerberg nyilvánosság előtt tett megnyilvánulásai valójában egy elnökjelölt felépítési folyamatának részeinek tűnnek, és komolyan felmerült már a gyanú, hogy a Facebook-vezér 2020-ban indulhat majd az amerikai elnöki székért. Közelinek mondott ismerősei szerint “Zuckerberg egy birodalom uralkodója akar lenni”, de Zuckerberg a felvetésre úgy reagált: nem lesz így.

Ezután viszont például úgy ment el arra a helyre, amelytől az Egyesült Államokban szállított összes áru 40 százaléka függ, mintha egy kampányesemény lenne. És most kiderült egy fejlemény, ami miatt még gyanúsabb: oda sem a vonatok miatt mehetett a közösségi oldal alapítója. A Politico ugyanis kiderítette: Mark Zuckerberg és felesége jótékonysági alapítványához felvették azt az embert, aki Barack Obama egyik legfőbb tanácsadója volt az elnöksége idején, majd tavaly Hillary Clinton kampányát irányította.

Joel Benensonról van szó, aki ráadásul nem az első politikából érkező munkaerő az óriási Facebook-vagyonból összehozott alapítványnál. Januárban például felvették David Plouffét, aki Obama 2008-as, a közösségi média használatában forradalminak számító kampányát vezette, illetve alkalmazzák még Ken Mehlmant is, aki pedig a George W. Bush 2004-es újraválasztását eredményező kampányt irányította.

A Chan Zuckerberg Initiative szóvívője szűkszavúan annyit közölt: a közvélemény-kutatásokra nagy szükség van a munkájuk során – ezt azért hangsúlyozta, mert Joel Benenson pont erre specializálódott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Veronai buszbaleset: időhúzásra játszhat a sofőr

Veronai buszbaleset: időhúzásra játszhat a sofőr

Egy 61 éves hajléktalan nőt vittek el elsőként Budapesten, ma lesz a tárgyalása

Egy 61 éves hajléktalan nőt vittek el elsőként Budapesten, ma lesz a tárgyalása

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját