szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA öt éve küldte a vörös bolygóra a marsjárót, és most a Curiosity felvételeiből összevágott videóval végig lehet nézni, merre járt a kutatórobot.

2012 augusztusában landolt a Marson a Curiosity, amelynek egy új változatát majd 2020-ban küldik utána. A vörös bolygót vizsgáló robot csaknem 900 kilogrammjával és 3 x 2,8 méteres méretével a legnagyobb mobil kutatóeszköz, amelyet eddig a Marsra küldtek. Misszióját eredetileg csak két évre tervezték, a marsjáró azonban már öt éve járja a bolygót.

Ottléte óta közel 17 kilométert tett meg, több százezer fotót küldött a NASA-nak, az amerikai űrügynökség pedig ezekből a felvételekből készített egy timelapse videót, amely bemutatja a Curiosity eddigi útját.

A Curiosity öt éve az Aeolis-hegy közelében landolt, és a hegy lábát elérve 2014-ben tette legfontosabb felfedezését: bizonyítékot talált a környező síkságon arra, hogy az ősi Mars tavaiban olyan körülmények uralkodtak, amelyek kedvezőek lehettek mikrobák számára – ha valaha létezett élet a vörös bolygón.

Miután megnézte, hogy merre járt a robot a Marson, egy kis szórakozást is ajánlunk, itt ugyanis a NASA játékában ön is "kutathatja" a vörös bolygót a Curiosityvel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!