szerző:
hvg.hu

A NASA öt éve küldte a vörös bolygóra a marsjárót, és most a Curiosity felvételeiből összevágott videóval végig lehet nézni, merre járt a kutatórobot.

2012 augusztusában landolt a Marson a Curiosity, amelynek egy új változatát majd 2020-ban küldik utána. A vörös bolygót vizsgáló robot csaknem 900 kilogrammjával és 3 x 2,8 méteres méretével a legnagyobb mobil kutatóeszköz, amelyet eddig a Marsra küldtek. Misszióját eredetileg csak két évre tervezték, a marsjáró azonban már öt éve járja a bolygót.

Ottléte óta közel 17 kilométert tett meg, több százezer fotót küldött a NASA-nak, az amerikai űrügynökség pedig ezekből a felvételekből készített egy timelapse videót, amely bemutatja a Curiosity eddigi útját.

A Curiosity öt éve az Aeolis-hegy közelében landolt, és a hegy lábát elérve 2014-ben tette legfontosabb felfedezését: bizonyítékot talált a környező síkságon arra, hogy az ősi Mars tavaiban olyan körülmények uralkodtak, amelyek kedvezőek lehettek mikrobák számára – ha valaha létezett élet a vörös bolygón.

Miután megnézte, hogy merre járt a robot a Marson, egy kis szórakozást is ajánlunk, itt ugyanis a NASA játékában ön is "kutathatja" a vörös bolygót a Curiosityvel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!