szerző:
Papós Tamás

Már több mint öt éve kutatja a Marsot az eredetileg csak két esztendőnyi munkára szánt robot, a Curiosity. Ezen a videón láthatja, miként köszönti fel magát a magányos eszköz a “születésnapjain”.

2012 augusztus 5-én landolt a Marson a Curiosity, amelynek egy új változatát majd 2020-ban küldik utána. A vörös bolygót vizsgáló robot csaknem 900 kilogrammjával és 3 x 2,8 méteres méretével a legnagyobb mobil kutatóeszköz, amelyet eddig a Marsra küldtek – és egyben a legmagányosabb robot az egész világon. Éppen ezért úgy tervezték, hogy fel tudja magát köszönteni a “születésnapjain”, vagyis a sikeres vörös bolygóra szállása évfordulóin.

Ehhez a fejlesztők a robot mintaelemző egységét használják fel, amely különböző frekvenciákon vibrál a talajminták mozgatásához. A programozóknak tehát csak be kellett állítani, hogy minden év augusztus 5-én a frekvenciák egy születésnapi dalt utánozzanak. Ötször “énekelte” el a Curiosity, az alábbi videón 1:19-től láthatja és hallhatja, milyen volt az egyik ilyen alkalom.

A Curiosity öt év alatt közel 17 kilométert tett meg, több százezer fotót küldött a NASA-nak, az amerikai űrügynökség pedig ezekből a felvételekből az ötödik évfordulóra készített egy timelapse videót, amely bemutatja a marsjáró eddigi útját.

A Curiosity öt éve az Aeolis-hegy közelében landolt, és a hegy lábát elérve 2014-ben tette legfontosabb felfedezését: bizonyítékot talált a környező síkságon arra, hogy az ősi Mars tavaiban olyan körülmények uralkodtak, amelyek kedvezőek lehettek mikrobák számára – ha valaha létezett élet a vörös bolygón.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!