szerző:
hvg.hu

Bemutatta nyolcadik generációs processzorcsaládját az Intel. Az új széria a korábbi várakozásoknál is nagyobb erőt szabadít majd a laptopokra. Mindezt úgy, hogy nem merül tőle gyorsabban az akkumulátor.

Miközben az Intel májusban, a tajvani Computexen egy teljes új termékvonallal, a Core-X szériával rukkolt elő – amitől az eddigi adatokat látva igencsak felszívja majd magát a gépe –, a cég mással is készült erre az évre. A nyolcadik generációs Core processzorokról eddig csak annyit árultak el, hogy 30 százalékkal erősebbek lesznek a tavaly bemutatott chipeknél.

Persze ez már önmagában is megsüvegelendő teljesítmény, az Intel azonban most emelte a tétet: a fejlesztők a Sysmark benchmark-adataira hivatkozva azt állítják, nem 30, hanem 40 százalékkal lett erősebb a nyolcadik generáció. Ráadásul az 5 éves gépek esetében – az Intel számításai szerint az ilyen idős gépek tulajdonosai fognak váltani a leginkább – már kétszeres a sebességkülönbség.

Az Engadget beszámolója szerint mindezt a magok számának megduplázásával érte el az Intel, vagyis a korábbiakhoz képest a most bemutatott U-sorozathoz tartozó CPU-k nem kettő, hanem négy magot kaptak. Bár emiatt az alap órajelet valamelyest vissza kellett venni, a Turbo Boost technológiának köszönhetően azonban ezt észre sem lehet venni – sőt, a maximális órajel 0,2 GHz-el megnőtt.

©

A számok nyelvén mindez azt jelenti, hogy az i5-ös processzorok alapórejele 1,6 és 1,7 GHz, míg a maximumnál 3,4 és 3,6 GHz-en pörögnek. Az i7-es esetében az alap 1,8 és 1,9 GHz, a plafont pedig a 4-4,2 GHz-ek jelentik.

Az Intel szerint mindez azt jelenti, hogy a mostani négy processzor közül a "leggyengébb" i5-8250U képes 14,7-szer gyorsabban kódolni egy 4K-s videót, mint egy 5 évvel ezelőtti PC. A mérések szerint míg előbbi 3, utóbbi 45 perc alatt végez, ami finoman szólva sem mindegy.

A cég szerint ugyanakkor a nagyobb teljesítmény nem jár majd nagyobb energiaéhséggel – ami azért is fontos, mert a most bemutatott, nyolcadik generációs processzorokat a hordozható eszközökbe, elsősorban az ultravékony laptopokba szánja az Intel.

Az első, nyolcadik generációs Intel processzorokkal szerelt gépek szeptemberben érkezhetnek, az asztali gépekbe szánt CPU-k pedig az ősz második felében várhatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Stephen Hawking utolsó üzenete: "Nincs Isten"

Stephen Hawking utolsó üzenete: "Nincs Isten"

Irtson patkányt Super Mario-Tarlóssal!

Irtson patkányt Super Mario-Tarlóssal!

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

A BKK és a BKV is csatlakozott az előzési oldaltávolságról szóló kampányhoz – fotók

A BKK és a BKV is csatlakozott az előzési oldaltávolságról szóló kampányhoz – fotók

Sárkányölő George Clooney kávéval értelmezi újra a Trónok harcát

Sárkányölő George Clooney kávéval értelmezi újra a Trónok harcát

Budapest–New York járatot tervez a Wizz Air vezére

Budapest–New York járatot tervez a Wizz Air vezére