Balogh Csaba
Balogh Csaba

Hosszú üzemidővel, különféle módokba való áthajthatósággal és nem mellesleg különleges Star Wars-kiadásokkal érkezik a Lenovo legújabb Yoga laptopja.

A Lenovo Yoga szériás eszközeiben közös, hogy már majdnem úgy hajtogathatjuk őket, mint ahogy saját testünket jógázás közben. Nincs ez másként az új csúcsgép, a berlini IFA 2017 szakkiállításon bejelentett Yoga 920-as esetébben sem: a hagyományos laptopos pozíció mellett a billentyűzet/a képernyő részben vagy teljesen hátrahajtható.

©

Ha már kijelző: egy oldalt vékony kávájú, 13,9 hüvelykes panel van a gépben, amely full HD (1920 x 1080) és ultra HD (3840 x 2160) verzióban is megjelenik majd. A gép mellé külön megvásárolható Lenovo Active Pen 2 jól együttműködik majd a Windows Ink funkcionalitással, melynek főleg az örülhet, aki valamiféle grafikai feladatra szeretné használni laptopját, vagy éppen szívesebben jegyzetel kézírással.

©

A csúcsverziós gépben nem csak a kijelző lesz ütős, hanem nyers erőből is bőven biztosítanak az Intel 8. generációs i7 processzorai. Memóriát tekintve 8/12/16 gigás verziók lesznek, az SSD tárhely pedig kiviteltől függően 256 vagy 512 gigás, illetve 1 TB-os lehet.

Érdemes még egy kicsit visszatérnünk a Windows 10-zel érkező gép képernyőjére. Az ultra HD-s ugyan szebb, viszont az – ekkora méretben egyébként nagyon is élvezhető – full HD-s verzió mellett is szól egy elég erős érv. Az alacsonyabb felbontás lekezelése kevesebb energiát emészt fel, így aztán míg az UHD verzió a gyári adatok szerint 10,8 órán át bírja egy feltöltés után, az FHD-s 15,5 órán át üzemel. Szokás szerint fontos kiemelni, hogy ezek laboratóriumi adatok, melyek valós viszonyok között nehezen hozhatók. Egy korábbi, több márka laptopjait is életszerű körülmények közt vizsgáló teszt szerint a Lenovo gépei nagyjából az ígért idő kétharmadát hozzák: a nagyjából 7 és 10 óra még mindig igen jó üzemidőnek számít.

©

A Yoga 920-ból készül egy művészkedős Vibe verzió is, melynek egy kicsit más a fedőlapja. Ennél sokkal érdekesebb és izgalmasabb, hogy a Disney-vel összefogva a Lenovo Star Wars Editiont is kiad a gépből. A Galaktikus Köztársaság/lázadók és a Galaktikus Birodalom színeiben is készülő masinák élőben (is) nagyon jól mutatnak. Sőt talán inkább elképesztően jól. Egy igazi Star Wars-rajongó számára nehéz elképzelni ennél jobb laptopot.

©
©

A beszerzést – még a legfanatikusabb rajongók esetében is – két dolog hátráltathatja. Az egyik, könnyen leküzdhető akadály, hogy a Lenovo ígérete szerint decemberben megjelenő Yoga 920 Star Wars Edition laptopok csak korlátozott ideig lesznek kaphatók. A másik probléma Magyarországról nézve sokkal nagyobb: a gép ára még az alapfelszereltséget nézve is annyira magas, mint amennyire jól néz ki a masina: 1699 euró, ami legjobb esetben is 520 ezer forintot jelent. Sajnos a hazai viszonyok között az csillagháború nélküli, már szeptemberben a polcokra kerülő alapkiadás sem sokkal olcsóbb: 1599 eurónyi pénzt, nagyjából 490 ezer forintot kell majd érte kifizetni.

Kisebbik testvére, a Yoga 720-as 7. generációs Intel processzorokkal, 12,5 colos full HD képernyővel, 4/8/12 GB RAM memóriával, valamint 128/256/512 gigányi SSD tárhellyel érkezik – viszont éppen ugyanannyira hajtogatható, mint a 920-as. Az aksija a gyári adat szerint 8 órán át bírja. Cserébe viszont olcsóbb is, már 300 ezer forint körül is elérhető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Itt vannak a részletek az állami nyugdíjkötvényről

Itt vannak a részletek az állami nyugdíjkötvényről

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Dal 40 ujjra - így még biztos nem hallotta a Bohém Rapszódiát

Dal 40 ujjra - így még biztos nem hallotta a Bohém Rapszódiát

Gyorsan merül a mobilja és az adatforgalma is nagy? Egy új csalás áldozata lehet

Gyorsan merül a mobilja és az adatforgalma is nagy? Egy új csalás áldozata lehet

"Országos vészhelyzet fenyeget a no-deal Brexit miatt"

"Országos vészhelyzet fenyeget a no-deal Brexit miatt"

Sztrájkbizottság: Orbán nevezze meg a segédeit!

Sztrájkbizottság: Orbán nevezze meg a segédeit!