szerző:
hvg.hu

Hosszú hónapok óta idegesíti felhasználók tömegeit a Facebook Messenger alkalmazásban lévő felső sáv. Úgy tűnik, a Facebooknál is belátták, hogy a “Napom” funkciót nem feltétlenül kell abban a formában erőltetni.

Közel egy éve, tavaly ősszel került be a Facebook üzenetküldő alkalmazásába a Messenger Day, magyarul Napom néven futó funkció. Az ismerőseink 24 órára megosztott képeit mutató funkció szinte mindenkit zavar, akinél bekapcsolják, és szépen sorra mindenkihez elért. Egyrészt mert sokszor olyan ismerősök történéseit mutatja, akikkel hónapok óta egy szót sem váltottunk – így elképzelhető, hogy nem vagyunk kíváncsiak arra, milyen volt a napjuk –; másrészt mert a sáv egy méretes helyet foglal el a Messenger alkalmazásból, ráadásul rögtön a legtetején, így óhatatlanul is bezavar. Harmadrészt azért is zavaró, mert kissé életidegen a helyzettől: míg a Facebook vagy az Instagram alkalmazásba képeket nézegetni (is) lép be az ember, a Messengerben elsősorban chatelni szeretne, akkor és ott nem feltétlen fotókat böngészne.

Az elmúlt napokban azonban néhány felhasználónál valami megváltozott a Napom funkcióval kapcsolatba. És ha hiszi, ha nem, jó irányba. Talán a Facebooknál is belátták, hogy egy platformmá növesztett, de alapvetően mégis üzenetküldésre használt programban szerencsétlen dolog az, hogy az éppen aktív ismerőseink listája lentebb van,és csak egy beletekerés után látszik, miközben rögtön a Messenger legtetején éktelenkedik a már említett, abszolút másodlagos funkció. Ez utóbbit ugyan nem tüntették el teljesen, viszont átalakult a felső sáv, mégpedig így.

©

A sáv nem csak az ismerőseink – a profilkép körüli kék karikával jelzett – 24 órás fényképeit mutatja tehát, hanem egy közös “aktivitássávot” alakítottak ki a Facebook fejlesztői. Vegyesen kapnak helyet benne az aktív ismerősök ikonjai és a napos megosztások. Tapasztalatunk szerint ezzel a változtatással sokkal kényelmesebb lett a Messenger. Egyrészt kevesebb lett a sávban a távoli ismerősök fényképes megosztása, másrészt a Messenger alkalmazás megnyitása után rögtön szem előtt van, amire tényleg sokan kíváncsiak: melyik ismerős elérhető éppen?

A Facebook szokásához híven nem egyszerre kapcsolnak be mindenkinél mindent, így ha önnél még nem tűnt fel, alighanem csak néhány nap kérdése.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook és a Messenger újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!