Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Az eddigi, egyszerű üzenetküldő alkalmazásból egy önálló, multifunkciós platformmá alakul a Facebook Messenger. Jönnek a Messengeren belül elérhető pluginek, beindul a Messengeren belüli pénzküldési lehetőség, az üzletek pedig a Messengeren belül is kommunikálhatnak majd velünk, felhasználókkal.

A Firefox böngészőnek anno azzal sikerült leszorítania a trónról a sokáig egyeduralkodó Internet Explorert, hogy a Mozilla lehetővé tette, hogy külső fejlesztők által készített bővítményekkel folyamatosan új funkciókat tudjunk építeni böngészőnkbe. Nos, valami ilyesmire készül a Facebook is – Mark Zuckerberg a közösségi szolgáltatás üzemeltetői által szervezett F8 fejlesztői konferencián jelentette be a Messenger hasonló irányú átalakítását.

A San Franciscóban zajló eseményen kiderült: a háttérben már régóta zajlik a megújított alkalmazás/platform tesztelése, így a projekt kezdeti fázisába bekapcsolt külső fejlesztőknek köszönhetően 40 Messenger-plugin máris elkészült. A szóban forgó kiegészítők ingyenesek, de hamarosan megjelenhetnek a fizetősök is: a 600 milliónyi aktív használóval rendelkező Messenger igencsak vonzó piac lehet a fejlesztők szemében.

©

A fejlesztésekkel párhuzamosan a Facebook beindította a régóta emlegetett pénzküldési lehetőséget is, mellyel facebookos ismerőseinknek utalhatunk át pénzt a Messengeren belül. Ez jelenleg, első körben csak az amerikai felhasználók számára elérhető, később terjesztik ki más országokra is.

A bővítmények telepítése után animált, sőt akár az üzenetünket elmondó rajzfilmfigurákkal, eltorzított hangüzenetekkel vagy folyamatosan mozgó animált GIF képekkel is üzenhetünk majd a Messengerben. Akinek nem tetszenek a fejlesztők által létrehozott lehetőségek, az saját maga is készíthet majd messengeres emotikont. Sőt, hamarosan időjárási adatokat is láthatunk majd a Messengerben.

©

Az F8 fejlesztői konferencián bejelentették a a Businesses on Messenger programot is. A szolgáltatásról – melynek segítségével nyomon követhetők a webshopos vásárlásaink, a megrendelést módosíthatjuk, sőt akár a Messengeren belül kapcsolatba léphetünk az ügyfélszolgálatokkal – itt olvashat bővebben.

A szerda esti bejelentések fényében teljesen érthetővé vált, hogy miért is erőltette rá mindenkire a Facebook a Messenger használatát: az alkalmazást ugyanis jóval többnek gondolják egy egyszerű üzenetküldőnél, már-már önálló platformként kívánják működtetni.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Fideszes vezette városban szűnhet meg az orvosi ügyelet a kormány megszorításai miatt

Fideszes vezette városban szűnhet meg az orvosi ügyelet a kormány megszorításai miatt