szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt 12 év legnagyobb erejű napkitörését regisztrálták szerdán a csillagászok – jelentette a NASA. A következő néhány napban gond lehet a GPS-kommunikációval. Mástól viszont nem kell félnünk.

A napkitörésre helyi (magyarországi) idő szerint 14 óra 2 perckor került sor, az X9,3-as erőssége pedig meghaladta a 2006-ban mért napkitörését is. Ez utóbbi X9-es erősségű volt. A hatását azonnal érezni lehetett, a magas frekvenciájú rádióadások nagyjából egy órára megszakadtak.

A NASA bejelentése szerint az eseményt három órával korábban egy kisebb, X2,2-es erősségű kitörés előzte meg, amelyhez hasonlót utoljára 2015-ben mértek a csillagászok. A mostani jelenségből származó sugárzás az űrügynökség szerint nem éri el a Föld felszínét – vagyis az emberekre semmilyen hatása sem lesz –, azonban hatással lehet a légkör azon részére, amelyben például a GPS-jelek is átlahadnak. A napkitörés miatt a koronakidobódás mágneses részecskéi szeptember 7-től (vagyis csütörtöktől kezdődően) néhány napon át mágneses viharokat okoznak.

A mérések szerint bár a mostani napkitörés 2006 óta valóban a legerősebb ilyen jelenség volt, a legerősebbet meg sem közelíti. 2005 szeptemberében például egy X17-es erősség kitörést regisztráltak, a valaha volt legerősebbet pedig 2001 áprilisában, az X20-as volt.

A kitörésekre ugyanakkor a következő néhány évben egyre kevésbé kell majd számítanunk. A Nap ugyanis egy úgynevezett szoláris minimum felé tart: a Nap "élettevékenységét" hihetetlenül erős mágneses tere befolyásolja, hatására pólusai 22 évente cserélődnek meg. Ez a cserélődés határozza meg azt is, hogy mennyi napfoltot láthatunk az égitesten. Minél többet, annál gyakoribbak a napkitörések. Jelenleg azonban minden jel arra utal, hogy a Nap "téli álomba" készül merülni, ugyanis egyre kevesebb rajta a napfolt. De vajon ettől hidegebb lesz a Föld?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisebb havazás jön a hétvégén

Kisebb havazás jön a hétvégén

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól