szerző:
hvg.hu

Csak valamit rajzolni kell egy tableten, a többit megoldja a Vincent nevű mesterséges intelligencia. Bárkiből profi festőt csinál.

Ami azt illeti, volt már, hogy tévúton járt egy mesterséges intelligencia, ha képeket kértek tőle, de a Cambridge Consultants megoldása pont az ellenkezőjét éri el: nagyon gyenge rajzokból is műalkotást csinál. A Vincent névre keresztelt technológia közel tízezer festményt felhasználva tett szert a tudásra.

Egy minden eddiginél racionálisabb, logikusabb és ésszerűbb robot gépi tanulási módszerei közé vették fel a művészetet is, és ez lett belőle: bármilyen firkálmányból szép rajzot csinál, pusztán a formák segítségével, na és persze adatbázisa felhasználásával.

A reneszánsztól kezdve napjainkig minden híres festményt pixelről pixelre ismer, ahogy azok jellegzetességeit, kontrasztjait és színhasználatát, így állnak össze ilyen képek: előtte és utána.

©
©
©
©

Videón még látványosabb a módszer, ahol láthatjuk a pontos működést is: egy tabletre kell rajzolni, amelyet Vincent már készítés közben fel tud turbózni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!