szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kisebb és a nagyobb, a hitelesebb és a hazugságokat közlő, a hazai és a külföldi oldalaknak is betehet a Facebook hírfolyamának jelentős újraértelmezése, melyet hat országban már tesztelnek. A Facebook újításai sokszor keltettek már félelmet a tartalmak készítőiben és fogyasztóiban is, de ez a változás most tényleg sok mindenkit elsöpörhet.

Alig néhány nap telt el azóta, hogy a Facebook bejelentette: mostantól világszerte is elérhetővé vált az új, alternatív hírfolyam, a Facebook Explore. A fejlesztés – amit már március óta teszteltek Zuckerbergék – magyarul a Felfedező hírfolyam nevet kapta, és alapvetően arra szolgál, hogy olyan oldalak tartalmait jelenítse meg, amelyeket még nem követünk. Úgy tűnik azonban, emellett egy sokkal súlyosabb dolgot is tesztelnek vele.

A Mashable beszámolója szerint hat különböző országban a Facebook-oldalak posztjait teljes egészében eltávolították a hírfolyamból, és az egészet a Felfedező hírfolyamba pakolták át. Mondanunk sem kell, ez mekkora érvágás az oldalaknak, erről pedig már egy jól látható ábra is árulkodik.

Filip Struhárik, a DenníkN szerkesztője és közösségimédia-kezelője egy ábrát posztolt a 60 legnagyobb szlovák híroldal Facebook-oldaláról, egész pontosan az oldalakra érkező reakciók mennyiségéről. A világoskék mező az előző heti eredményt mutatja, a sötétkék pedig az aktuális hetit. A Facebook múlt csütörtökön vezette be a változást, ami az ábrán is tökéletesen látszódik.

©

Mindez azt jelenti, hogy alapvetően változhatnak meg a híroldalak Facebook-stratégiái. Míg korábban virális tartalmakkal vagy social media managerek alkalmazásával lehetett több reakciót elérni, a jövőben ezek semmit sem érnek majd. Könnyen lehet, hogy a jövőben csak azok a Facebook-oldalak kerülhetnek be a "hagyományos" hírfolyamba, amelyek fizetnek is ezért.

A Facebook jelenleg Szlovákiában, Srí Lankán, Szerbiában, Bolíviában, Guatemalán és Kambodzsában kezdte el tesztelni ezt a fajta stratégiát. A vállalat szóvivője a Mashable kérdésére elárulta, a Facebook igyekszik a felhasználók azon igényét kielégíteni, hogy több bejegyzést lássanak a barátoktól és ismerősöktől. Ennek érdekében több dolgot is ki akarnak próbálni, ennek egyik lehetséges változata, hogy a Facebook-oldalak és a felhasználók bejegyzéseit más-más hírfolyamokon jelenítsék meg.

©

Kérdés, a felhasználók mennyire szeretnék elkülönítve látni ezeket a tartalmakat. Az biztos, hogy a Facebook-oldalak számára ez egy óriási érvágás lenne, pláne addig, amíg a felhasználók nagy része nem is tud a Felfedező hírfolyam létezéséről, vagy nem elég "motivált", hogy átkattintson.

Persze a Facebooknak más érdeke is fűződhetne a dupla hírfolyamhoz: mindez dupla hirdetési felület és kétszer akkora hirdetési bevételt jelenthetne – feltéve, hogy a felhasználók mindkettőt használják.

Első ránézésre azonban igen nagy esély van rá, hogy hosszabb távon mindenki pórul járna: a forgalmuk jelentős – nem ritkán legnagyobb – részét a Facebookról kapó online híroldalaknál tulajdonképpen függés alakult ki a közösségi oldallal. Ha a médiumok forgalma és hirdetési bevételei is elapadnak, nem nehéz elképzelni, hogy többen csődbe mennek. Ez pedig végül a hiteles tájékoztatásra vágyó felhasználóknak is rossz lehet.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Külön adásrészt szántak Orbán kinevetésére a német köztévén

Külön adásrészt szántak Orbán kinevetésére a német köztévén

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Nem adnak örökbe kutyákat Debrecenben, mert félnek, hogy csak a kijárási tilalom miatt viszik el őket

Nem adnak örökbe kutyákat Debrecenben, mert félnek, hogy csak a kijárási tilalom miatt viszik el őket