szerző:
hvg.hu

Komolyabb a kapcsolatuk az egymással online megismerkedőknél, mint hagyományos társkeresés után, de ezt nem feltétlen az internet javára kell írni, előfordulhat egy másik ok is – összegzett egy érdekes nemzetközi kutatás.

Az internetes társkeresésről tettek közzé egy érdekes nemzetközi felmérést, amely szerint az online ismerkedés után létrejött kapcsolatok erősebbek, az érintettek jobban illenek egymáshoz, mint az egymást hagyományosan megismerők.

Az Essex Egyetem és a Bécsi Egyetem közös kutatása azért is fontos, mert nemzetközi szinten már a friss házasságok több mint egyharmada online ismerkedéssel kezdődik. Több tízezer pár megkérdezése mellett az amerikai házasságok adatait is összehasonlították, amelyből kiderült: érezhetően kisebb a válások aránya azoknál a pároknál, akik online társkereső segítségével jöttek össze, de ha válás is a vége, hosszabb idő után történik meg, mint az offline megismerkedő párok esetében.

Ezen felül társadalmi érdekessége is van az online társkeresésnek, a kutatók szerint ugyanis a faji sokszínűséget és faji integrációkat is segítették az ilyen szolgáltatások. A faji sokszínűség változásában a 2000-es évek elején és 2014-ben tapasztaltak kiemelkedő statisztikákat – előbbit általánosságban az online társkeresők népszerűvé válásával magyarázzák, a három évvel ezelőttit pedig konkrétan a Tinder világsikerével, amit a Facebook is próbál utánozni.

A kutatók viszont hangsúlyozzák: nem kell az internetnek tulajdonítani azt, hogy az online ismerkedők kapcsolatai erősebbek. Szerintük ugyanis az állhat a háttérben, hogy az online társkeresőt használók sokkal motiváltabbak a komoly kapcsolatok keresésében, mint akik nem vesznek igénybe ilyen szolgáltatást. Erre mutat rá a Business Insider felmérése is, amely szerint a Tindert használók 80 százaléka komoly kapcsolatot keres.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!