szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelenleg az egyik legdrágább okostelefon az Apple jubileumi iPhone-ja. De vajon mennyibe kerülnek az alkatrészei, milyen árréssel dolgoznak? Kiszámolták.

Magyarországon – szolgáltatófüggetlenül – 380 ezer forintnál kezdődik (!) az iPhone X árazása, de még az Egyesült Államokban sem lehet (nettó) 999 dollárnál olcsóbban megúszni a vásárlást. Ez bizony nem kevés pénz, még akkor sem, ha Tim Cook szerint valójában egy olcsó készülékről van szó, és csupán „pár” remek kávéról kellene lemondanunk miatta.

Azonban ismerve az Apple-t, és azt, hogy elég sokat keres az egyébként valóban remek minőségű készülékein, óhatatlanul is felvetődik a kérdés, hogyan is áll ez az iPhone X esetében. A TechInsights rendszeresen darabokra szedi az elektronikai eszközöket, hogy szemügyre vegye az alkatrészeket, és áttekintést adjon azok áráról. Úgy látja, hogy az iPhone X-en jóval többet kaszál az Apple, mint az iPhone 8-on, talán ezért is engedte el oly könnyen ez utóbbit.

©

Az elemzés szerint a jubileumi iPhone alkatrészei ugyan 25 százalékkal többe kerülnek, mint az iPhone 8 összetevői (például az 5,8”-es éltől élig tartó OLED kijelző vagy a rozsdamentes acél váz miatt), viszont 43 százalékkal adják drágábban a jubileumi iPhone-okat. Míg a TechInsights számításai szerint az iPhone 8-aknál 59 százalékos a bruttó árrés, addig az iPhone X-eknél (amelyek alkatrészei összességében 357,50 dollárba kerülnek) ez már 64 százalék. (A bruttó árrést egyébként úgy számolják ki, hogy az eladási árból kivonják a gyártási költséget, majd ezt elosztják az eladási árral, és százalékban fejezik ki az eredményt.)

Az Apple nem kommentálta a TechInsight számításait, de valószínűleg ugyanazt gondolják, amit már Tim Cook 2015-ben is kifejtett, nevezetesen, hogy a költségek ilyesfajta lebontása nagyon távol áll a valóságtól, és ő még senkit sem látott, aki akár csak megközelítőleg pontos lett volna.

Ez már csak azért is így van, mert egy telefonnak nem csak alkatrész- és gyártási költsége van. pénzbe kerül a hozzá kapcsolódó kutatás-fejlesztés, az operációs rendszer fejlesztése, a gyártás, a szállítás, a marketing, közvetetten hozzájárul a költségekhez az Apple-boltok fenntartása is, az alkalmazottak fizetése stb. Illetve egyes országokban még más dolgok is hozzáadódnak ehhez, így történhet meg az, hogy a világon Magyarországon a legdrágább mindegyik iPhone.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Hat napot állt sorba az iPhone X-ért

Volt, aki napokat állt sorba azért, hogy az elsők között kapja meg az iPhone X-et. Az alábbi videó a jubileumi iPhone ázsiai fogadtatását mutatja, illetve azt, hogyan jutottak be az első vásárlók az Apple-boltokba.

hvg.hu Tech

Ön mit tippel, melyik gyorsabb? Itt a Galaxy Note8 és az iPhone X sebességtesztje

Azon túl, hogy a pár napja megjelent iPhone X-et önmagában is vizsgálgatják, megkezdődtek az összehasonlító tesztek is, hogy látható legyen, hova sorolódik az újdonság a csúcskészülékek hierarchiájában. Az alábbi videó egy sebességtesztet mutat, a versenyzők: az iPhone X és a Samsung üdvöskéje, a Galaxy Note8.

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer