szerző:
hvg.hu

A Microsoft és a Qualcomm közös munkájának köszönhetően végre bemutatkoztak a notebookok, melyek nemcsak az eddigi leghosszabb üzemidőt ígérik, de ezt úgy biztosítják, hogy közben folyamatosan tartják az internetkapcsolatot.

Egy ideje már tudni lehet, hogy hamarosan ARM-alapú laptopokat dob majd piacra a Microsoft, az időpontról azonban csak annyit árultak el, hogy 2017 végén várható ilyesmi. Most úgy tűnik, tényleg tartották magukat az ígérethez, a Microsoft és a Qualcomm ugyanis kedden hivatalosan is bemutatta az ARM-alapú chippel szerelt gépeket.

Első körben a HP és az Asus készítette el az úgynevezett Always Connected PC-t (mindig online számítógépet), amelybe a Qualcomm Snapdragon 835-ös processzora került. Ehhez csatlakozik majd a következő hetekben a Lenovo is.

Asus NovaGo
©

Első körben táblagéppé alakítható laptopban érkezik az újdonság, ami pont olyan, mint az Intel-processzorral szerelt változat, ám a Windows 10 verziója és a Qualcomm processzor megkülönbözteti őket egymástól.

A laptopok a beszámoló szerint sokkal inkább tekinthetők táblagépnek, mint hagyományos laptopnak. A készülékek két erőssége a folyamatos LTE-kapcsolat, valamint a hosszú akkumulátoridő. A Microsoft és a Qualcomm ígérete szerint 20-22 órát bírnak majd egy feltöltéssel.

HP Envy x2
©

Az Asus NovaGo nevű gépe egy 13,3 colos HD kjelzőt kapott, amelybe akár 8 GB RAM és 256 GB tárhely is kerülhet. Emellé tollat, két USB 3.1-es és egy HDMI csatlakozót, valamint egy microSD-kártyaolvasót is kapott. A HP Envy x2 ehhez képest valamelyest kisebb: 12,3 colos a kijelzője, ugyanakkor ezt is lehet 8 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel keresni. Az Envy x2-t szintén használhatjuk majd tollal, a két gép pedig egyformán az LTE-kapcsolatot támogatja.

A gépekre Windows 10 S került, amelyeken csak a Windows Store-ból származó alkalmazások futnak – ugyanakkor az operációs rendszert Windows 10 Próra is frissíthetjük (egyelőre ingyen), így már az asztali gépekre szánt alkalmazásokat is használhatjuk.

Rossz hír, hogy a legtöbb, harmadik féltől származó vírusirtó program a rendszer felépítése miatt nem fog működni. Minden más viszont (elvileg) igen, így jól megy majd rajtuk például a Photoshop, az Office és a Chrome is.

Az Asus NovaGO-ja 4 GB RAM-mal és 64 GB tárhellyel 599 dollárba (kb. 158 ezer forint) kerül majd, míg a 8 GB RAM-ért és a 256 GB tárhelyért már 799 dollárt (kb. 211 ezer forint) kell fizetni. (Az árakra természetesen még rárakódik némi vám és áfa.) A HP gépe tavasszal kerül majd a boltok polcaira.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Francia kisrepülő miatt riasztották a Gripeneket

Francia kisrepülő miatt riasztották a Gripeneket

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Putyint nem aggasztaná, ha újságíró-gyilkossággal vádolt hatalommal kellene üzletelnie

Putyint nem aggasztaná, ha újságíró-gyilkossággal vádolt hatalommal kellene üzletelnie

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell