szerző:
Papós Tamás

A britek megtették azt, amit már nálunk is régóta kellene: felmérték, hogy a gyerekek mennyire találkoznak online zaklatással, az eredmények pedig félelmetesek.

A brit kormány már akkor kikelt a Facebook ellen, hogy a közösségi oldal nem teszi meg a szükséges lépéseket a gyerekeket érintő online zaklatás kapcsán, amikor még csak tippelt arra, hogy ez milyen komoly probléma. Azóta viszont elvégeztek egy olyan hivatalos felmérést, amire hazánkban is szükség lenne, hiszen korábban beszámoltunk arról: Magyarországon minden harmadik gyereket érinthet az online zaklatás, de hivatalos felmérés híján ez csak becslés marad.

A BBC szerint a briteknél 1559 gyerek megkérdezése után a következőket állapították meg a 13 és 17 év közöttiek kapcsán:

  • a lányok 31 százaléka volt már szexuális tartalmú online zaklazás áldozata, a fiúknál 11 százalék ez az arány
  • a tinédzserek 26 százalékát érintette már olyan online terjedő pletyka, amely szexualitással kapcsolatos
  • a tinik 12 százalékát próbálták már rávenni, hogy osszanak meg magukról meztelen fotókat
  • a lányok 33, a fiúk 14 százaléka kapott valamilyen megosztott fotójához szexuális tartalmú hozzászólást
  • a tinédzserek 23 százaléka tud olyan társáról, aki másokról készít és oszt meg szexuális töltetű képeket
  • minden második tini látott már bosszúpornót – ilyen eset már Magyarországon is borzolta a kedélyeket

A Childnetet kérték fel a kutatásra, amelynek eredményei elég ijesztőek. A cég vezetője, Will Gardner hansúlyozta:

ez egy olyan társadalmi ügy, amit nem nézhetünk tétlenül, és mindent meg kell tennünk, hogy ez a jelenség ne legyen a gyerekkor elkerülhetetlen része.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!