szerző:
hvg.hu

Ma már szinte a csapból is a különböző smart készülékek folynak, de sokan még csak homályosan látunk azzal kapcsolatban, hogy ezek az eszközök pontosan mit tudnak. És vajon szükségünk van erre a sok okos kütyüre?

Nem is olyan régen, amikor még szinte mindenki nyomógombos mobiltelefonokat használt, tág pupillákkal bámultunk azokra, akik elsőként simogattak csupakijelzős készülékeket. Először csak ízlelgettük azt a kifejezést, hogy okostelefon, aztán gyorsan megszoktuk és megszerettük. Ez azonban még csak a kezdet volt, az első lépés az okos kütyük világhódító előretörésében. Most már szinte bármilyen elektromos vagy digitális eszközt megvásárolhatunk okos kivitelben is, de vajon a "smart" funkcionalitás mit jelent a gyakorlatban?

Ágyból rendelhető okoskávé

Amikor már okoszoknikról és okospárnákról szólnak a híradások, tulajdonképpen már meg sem lepődünk azon, hogy mostanság már kapszulás kávéfőzőből is vásárolhatunk okos példányokat. Ezek alaphelyzetben ugyanúgy működnek, mint normál társaik: áram és víz kell nekik, és a kapszula behelyezését követően gombnyomásra lefőzik kedvenc kávénkat. Az a bizonyos extra ott jön be a képbe, hogy a kávéfőzőt össze lehet kapcsolni az okostelefonunkkal.

Ily módon pedig nincs akadálya annak, hogy akár a hálószobából, az ágyban fekve készíttetsük el a frissítő reggeli italunkat. Elég egy gombnyomás a mobilunk kijelzőjén, és pár méterrel távolabb máris folyik a csészébe a fekete leves. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy ehhez még előző este be kell készíteni a megfelelő kapszulát és a csészét, no és persze senki sem hozza helyettünk ágyba az elkészült forró feketét.

©

Hasznos extra, hogy az alkalmazás folyamatosan figyelemmel kíséri az elfogyasztott kapszulák mennyiségét, és riaszt, ha fogytán a készlet. Kényelmes, hogy az appból néhány gombnyomással akár meg is rendelhetjük a fogytán lévő kapszulákat. Negatívum, hogy az okos kávéfőzők általában csak Bluetooth kapcsolattal rendelkeznek, és wifi hiányában nem nevezhetők igazán csatlakoztatott, bárhonnan elérhető eszközöknek.

Vásárlás közben bepillanthatunk a hűtőnkbe

Ha megvolt a reggeli kávé, akkor indulhatunk a hétvégi nagybevásárlásra. Ilyenkor nagy segítség lehet egy a mobilunkon összeállított digitális bevásárlólista, amiről persze általában mindig lefelejtünk valamit. Aztán a nagyáruházak polcai között a bevásárlókocsit tologatva döbbenünk rá például arra, hogy nem tudjuk mennyi tojás van a hűtőnkben.

Amennyiben esetleg már egy okoshűtő áll a konyhánkban, akkor erre az esetre is van megoldás. A mobilunkon el kell indítani a megfelelő alkalmazást, melynek révén villámgyorsan bepillanthatunk a készülék belsejébe. Merthogy a legújabb hűtőkbe már kamerákat is szerelnek, és ezek képét a wifi kapcsolatnak köszönhetően bárhonnan és bármikor elérhetjük. Tele a tojástartó? Akkor nem kell feleslegesen új tojásokat venni – ilyen egyszerű a történet.

©

A vizuális ellenőrzésnél egy fokkal okosabb megoldás a hűtőben lévő élelmiszerek digitális nyilvántartása. Vagyis amikor a hűtő ténylegesen tudja, hogy egy kiló darálthús, négy paprika és két doboz vaj a bendőjében. A rendszerbe rosszabb esetbe manuálisan kell bepötyögni a hűtőbe pakolt termékeket, jobb esetben pedig egy kamerás felismerő rendszer van a segítségünkre. Innen pedig már csak egy lépés, hogy a hűtő automatikusan megrendelje nekünk a fogyóban lévő élelmiszereket.

Süssünk-főzzünk!

Ha megvagyunk a bevásárlással, akkor a hozzávalókból legkönnyebben egy okos konyhai géppel készíthetünk ebédet. Ma már akár olyan konyhai mindenes masinát is vásárolhatunk, ami egymaga képes főzni, sütni, szuvidálni és akár joghurtot készíteni. A dolgunk csupán annyi, hogy a fotókkal és videókkal gazdagon illusztrált szakácskönyvből kiválassztunk egy ételt, és annak alapanyagait némi előkészítést követően behelyezzük a gépbe. A keverést, párolást, főzést elvégzi helyettünk az automatika, ami természetesen azonnal szól, ha elkészült az étek.

Egy okossütő esetében is csak annyi a dolgunk, hogy a dedikált szakácskönyvből kiválasztunk egy receptet, elvégezzük a kisebb előkészületi munkákat és kiválasztjuk a több tucat sütési program közül az éppen odavágót. Az étel garantáltan nem fog kiszáradni, nem lesz nyers és nem is ég oda, sütés közben ugyanis szenzorok garmadája figyeli folyamatosan a hús, a köret vagy a sütemény állagát.

©

Néhány okossütőben már kamerákat is találhatunk, csakúgy mint a már említett okoshűtők esetében. A természetesen hőálló kamera által látott élőkép egyszerűen kitehető a mobilunk kijelzőjére: láthatjuk ahogy sül a csirke, és annak képét akár azonnal posztolhatjuk is. Egyenesen a sütőből.

Okosmosás

A legújabb mosógépek már nemcsak színes kijelző, hanem akár vezeték nélküli internetkapcsolattal is rendelkezhetnek. Az okostelefonról történő időzítési lehetőség önmagában véve még nem nagy szám, hiszen több egyszerű mosógép is rendelkezik egyszerű időzítő funkcióval. Azonban az már újdonság, hogy a mobilunkról bárhonnan, akár a munkahelyünkről is elindíthatjuk az előre bekészített mosást.

©

Ráadásul a mosógép nemcsak bambán végzi a dolgát, hanem chatel a gazdájával, vagyis rövid szöveges üzenetekben folyamatosan tájékoztat az éppen zajló mosási fázisról. Így lehetőségünk van arra, hogy adott ruhákat csak a teljes mosás egy későbbi fázisában helyezzünk a mosógépbe, és a masina azt is jelzi, amikor végzett a dolgával. A játszótérről csak akkor kell hazaindulni a gyerekekkel, ha a mosógép már jelzett, hogy felőle akár kezdhetjük is a teregetést.

Mert ez utóbbira sajnos még a legokosabb mosógép sem képes. Arra viszont igen, hogy a telefonos alkalmazásban részletesen beszámoljon az áramfogyasztásáról.

Mindentudó tévék

Az első okostévék a 2000-es évek végén bukkantak fel, és akkoriban még szinte megfizethetetlenül drágák voltak. Mostanra viszont jelentősen csökkent az áruk, és eljutottunk arra a szintre, hogy lényegében már csak ilyen "smart" készülékek sorakoznak a kereskedések polcain.

Az okos televíziós készülékek egyfajta nagykijelzős célszámítógépek, melyek elsődlegesen még mindig tévénézésre valók, ezenkívül azonban rengeteg egyéb feladatra is alkalmasak. Egyre több magos chipekkel rendelkeznek, saját operációs rendszert futtatnak, és mind vezetékes, mind vezeték nélküli módon fel tudnak csatlakozni a netre.

©

Lényegében ugyanolyan egyszerűen tölthetünk le rájuk alkalmazásokat, mint az okostelefonunkra, ily módon pedig személyre tudjuk szabni a funkciótárukat. Ha már unjuk a tévéadásokat, néhány gombnyomással átválthatunk a YouTube-ra, és nem feltétlenül a néhány gombos távirányítón kell bepötyögni a karaktereket, ezt ugyanis akár a csatlakoztatott telefonunk kényelmesebb virtuális billentyűzetén is megtehetjük.

Egyes modelleken osztott képernyőn nézhetünk egyszerre filmet, és pillanthatunk rá a legfrissebb Facebook-történésekre. Az okostévék a Netflix tartalmak fogyasztásában is remek társaink, ha pedig játszani támad kedvünk, akkor, ha nem is játékkonzol minőségű, de korrekt szórakozási lehetőséget nyújtó játék applikációkat is letölthetünk rájuk.

A fogkefe sem buta

Az elektromos fogkefék már régóta velünk vannak, ezek közül azonban még csak a legdrágább példányok rendelkeznek smart funkcionalitással. Az okosfogkefék nemcsak azt mérik, hogy elegendő ideig mossuk-e a fogunkat, mert ugyebár erre egy egyszerű kis fürdőszobai homokóra is alkalmas.

Figyelik, hogy a szánkban mely területeken milyen munkát végzünk. Ha a szenzorok azt érzékelik, hogy például bal oldalt alul nem elég intenzíven dolgoztunk, akkor a fogkeféhez vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoztatott okostelefon egy könnyen értelmezhető grafikával mutatja meg a helyet, amire jobban oda kell figyelnünk.

©

Kifejezetten gyermekeknek szánt okosfogkefék is kaphatók a boltokban. Ezekhez ajánlott egy nagykijelzős tabletet párosítani, melyen a legkisebbek jól láthatják, hogy a fogkefét hol és hogyan kell használni a szájukban. A szorgosan és pontosan elvégzett munka végére a kijelzőn felbukkanó manó fogai is tiszták lesznek, és még virtuális ajándékokat is be lehet zsebelni ily módon.

Az otthonunk is okos?

A nap végén ma már egyre többen okostévé elé heveredünk le egy kicsit, miközben a mobilunkon beállítunk egy kellemes színt a nappali okoségőire, álmunkat pedig alvásfigyelő funkciós fitnesz karperec őrzi. Az "okos" besorolású kütyüknek se vége, se hossza, de vajon elmondhatjuk-e, hogy az okos készülékekkel telezsúfolt lakásunk egy igazi okosotthon?

Nos, egyelőre nagyon kevés otthonra biggyeszthető rá az okos jelző. Még pedig azért, mert a rengeteg okos készülék mind-mind egyfajta sziget a lakásunk digitális tengerén. És a megannyi különböző szabvány, csatlakoztatási felület és gyártó miatt ezen szigetek a legtöbb esetben nem is tudnak egymás létezéséről.

Egy igazi okos otthonban minden kapcsolatban van mindennel, és nemcsak a bennük használt mobil kütyük, hanem a lakás szerves részei is kommunikálnak egymással. A telefonunkról beállítható az adott szoba hőmérséklete, a buszon ülve az okosóránkról lekérdezhető a motoros redőnyök állapota, és a kerti öntözőrendszer hozzáfér az online időjárás előrejelzésekhez.

A legtöbbünk számára ez egyelőre még csak egy vízió, mindenesetre az irány jól látható. A Statista adatai szerint míg 2012-ben még csak 1 millió okosotthon volt Európában, addig 2019-ben már mintegy 30 millió otthonról lesz elmondható, hogy: okos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jön az In Flames

Jön az In Flames

A rendőrség most a fürge ujjú álmasszőr, Erika történetével jelentkezett be a Twitteren

A rendőrség most a fürge ujjú álmasszőr, Erika történetével jelentkezett be a Twitteren

Népszava: Habony műve a cigányozós-börtönös offenzíva

Népszava: Habony műve a cigányozós-börtönös offenzíva

Orbán Indonéziába is Csányi gépével repült

Orbán Indonéziába is Csányi gépével repült

Bajban a világ autóipara, de mit kezd ezzel Magyarország?

Bajban a világ autóipara, de mit kezd ezzel Magyarország?

Eszenyi Enikő: „Drága Laci, nagyon hiányzol!”

Eszenyi Enikő: „Drága Laci, nagyon hiányzol!”