szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A sült krumpli, a tejberizs és a joghurt is ugyanúgy elkészíthető vele - jól hangzik, de egyben bizalmatlanná tesz. Kipróbáltuk tehát, mit tud a gyakorlatban egy ilyen gép. Kíváncsian vártuk például, hogy lesz-e a gyümölcsjoghurtnak sülthús-mellékíze.

A fakanállal még magázódó viszonyban lévők, illetve a sok éve a konyhában tüsténkedők egyaránt gyakran teszik fel az obligát kérdést, miszerint: mi legyen ma ebédre? A válasz igen változó lehet, és függhet többek közt az éppen otthon lévő alapanyagoktól, a legközelebbi bolt távolságától, no és persze attól, hogy az adott "séf" mennyire érzi magát képesnek egy-egy étel elkészítésére. És persze az sem mindegy, hogy milyen gépi segédhadosztály állt fel a konyhában.

Mi most egy Bosch AutoCook Prót próbáltunk ki a küldetéshez, ami egy körülbelül 30x32x40 centiméteres multifunkciós sütő/főző berendezés. Ebbe a méretbe viszonylag sok funkciót sikerült belepréselnie a gyártónak: a sütés, olajsütés, süteménysütés, párolás, gyorsfőzés, szuvidálás és joghurtkészítés is szerepel a géppel megoldható feladatok listáján. Mivel mindezt egyetlen gép tudja, felmerülhet az ízbéli mellékhatás kérdése. Tapasztalatunk szerint a fémből és műanyagból készült alkatrészek könnyen, akár mosogatógépben is könnyen és jól elmoshatók, az áfonyás joghurtnak nem lesz sült húst idéző mellékíze.

©

Miért jó, ha diigtális a receptkönyv?

Legegyszerűbb, ha úgy vágunk bele a masina használatába, hogy felcsapjuk a több mint száz nemzetközi ételt felvonultató receptkönyvet. Cikkünk írásakor ez még csak angolul volt elérhető, és némileg bonyolította a dolgunkat, hogy magán a gépen német feliratok voltak. A hazai boltokba viszont már angol felirattal érkezik az eszköz és a magyar receptkönyv is elérhető lesz hozzá, PDF formátumban. Remek dolog, hogy a receptek egy könnyen kezelhető okostelefonos/tabletes webalkalmazásban is elérhetők, sőt igazán csak így érdemes használni őket.

Az appban minden egyes receptnél egyértelműen fel van tüntetve, hogy az adott étel hány alapanyagból, hány lépésben és mennyi idő alatt készíthető el, illetve a körülbelüli nehézségi szintet is megkapjuk. Ezenkívül az adagok számáról és azok kalóriatartalmáról is informálódhatunk, arról nem is beszélve, hogy a receptek szemrevaló fotókkal vannak illusztrálva. Nem az összes, de jó néhány recept 1-2 perces videót is tartalmaz, melyeket megtekintve még az abszolút 1.0-ás felhasználók is sikeresek lehetnek a konyhában.

©

A keresési lehetőségekkel elégedettek lehetünk, ugyanis nemcsak kategória, hanem idő, nehézség és alapanyag fronton is gyorsan rálelhetünk a számunkra aktuálisan leginkább ideális ételekre. Ha csak néhány alapanyag van otthon és nem szeretnénk boltba rohanni, akkor jó eséllyel találhatunk olyan ételeket, amiket ezekből el tudunk készíteni. Amennyiben mindenképpen el kell menni a közeli kisboltba, a henteshez vagy a piacra, akkor az alkalmazás listát állít össze számunkra az adott ételekhez szükséges alapanyagokról. Sőt, ez a lista egyszerűen továbbítható, így az éppen a városban lévő családtagjainkkal is intéztethetjük a dolgot.

Használat közben

Az 1200 W teljesítményű készülék használata nem túl bonyolult. Ha megvan minden hozzávaló és azok meg is vannak tisztítva és fel vannak aprítva, akkor a megfelelő sorrendben be kell szórni őket az 5 literes nemesacél edénybe. Az adott programot és elkészítési időt a receptnek megfelelően egyszerűen ki lehet választani a fedlapon lévő nyomógombokkal.

©

A masina gyorsan felfűt, de a külseje mindig hideg marad, és a legtöbb esetben csak annyi a dolgunk, hogy kicsit összekeverjük a hozzávalókat, és adott esetben nyitott fedő mellett főzzük egy darabig őket. A jelzett időpontban a receptnek megfelelően le kell csukni a berendezés fedelét. Ezt követően általában már nincs semmi teendőnk, maximum annyi, hogy figyeljük a kijelzőn megjelenített hátralévő időt, és a folyamat végén felnyissuk a fedőt, kiemeljük az edényt és tálaljuk az elkészült ételt.

Főzőcske

A Bosch AutoCook Pro tesztelése során többféle ételt is készítettünk. A legtöbb esetben a Bosch által mellékelt recepteket követve és az 50 alapprogram valamelyikét használva főzőcskéztünk, de emellett régebbi bevált saját recepteket is kipróbáltunk, merthogy a gép erre is lehetőséget biztosít, ily módon pedig a haladó konyhatündéreknek is kedvez. Készítettünk többek közt zöldséges húst, spanyol paprikás krumplit, zöldséges tésztarizottót, szuvidált húst, rizottót, tejberizst, almás süteményt és Sacher tortát.

©
©
©

A készülékben az tetszett leginkább, hogy annak fedelét lecsukva már semmi teendőnk sem volt az ételekkel, egyetlen kavarást sem kellett megejtenünk, és attól sem kellett tartani, hogy az étel esetleg odaég vagy kifut valami. A masina keverni (és aprítani) ugyan nem tud, de erre igazából nincs is szükség. Furcsa, hogy a fedőn nincs egy kis ablak, amin be lehetne tekinteni a készülőben lévő dolgokra, de tulajdonképpen ennek meglétét sem indokolja semmi. Egyszerűen meg kell bízni a technikában, ami nem látványosan, de megbízhatóan teszi a dolgát.

©

Finom a végeredmény?

Az ételek minden esetben finomak lettek, az állaguk is ideális lett, egyedül talán a tejberizst főzte egy kicsit túl puhára a gép, de második nekifutásra némi beállításbéli finomhangolással ez is könnyen orvosolható. A 80-120 fokos párolással finom és egészséges ételek készíthetők, a nagy nyomással dolgozó gyorsfőzés opcióval pedig akár 60 százalékkal is lerövidíthető a főzési idő. Hasznos, hogy az AutoCook Pro indítását 12 órával előre be lehet időzíteni, ezenkívül a melegentartó funkciót is nagyon szerettük.

Bár nem életbevágóan fontos, mindenesetre ebben az egyre jobban az IoT irányába mozduló világban furcsa, hogy egy ilyen nagytudású és nem éppen olcsó gépből kimaradt az online funkcionalitás. Távirányítási, illetve távoli információlekérési lehetőségek tehát egyelőre nincsenek.

©

Verdikt

+: egyszerű kezelés, megbízható működés, remek okostelefonos alkalmazás sok recepttel és jó keresővel, saját receptek használatának lehetősége, finom ételek.

: nem segít az aprításban, az 5 literes edény nem mindig elég nagy.

Bár nem mondanánk, hogy a Bosch AutoCook Pro nélkül nem lehet teljes életet élni a konyhában, de tesztünk során könnyen hozzá tudtunk szokni, egy mindenképpen hasznos konyhai berendezésről van szó. Receptből és főzési segédletből abszolút nincs hiány, és jó dolog, hogy emellett kísérletezni is enged bennünket a masina, mely bár aprítani nem tud és nem is távirányítható, jelentősen megkönnyítheti a kezdő/haladó otthoni szakácsok dolgát. A Bosch AutoCook Pro Magyarországon 90 ezer forint körüli áron lesz elérhető a boltokban.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!