szerző:
hvg.hu

Arról, hogy a napfogyatkozás károsíthatja a szemet, már sokat beszéltek a szakemberek, arról azonban kevésbé, mi történik, ha védőszemüveg nélkül nézünk a Napba. Most ez is kiderült.

A tudósok minden egyes napfogyatkozás alkalmával – legyen az részleges vagy teljes – elmondják, hogy a megfelelő védőszemüveg nélkül ne nézzük a jelenséget, mert annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Ennek ellenére sokan mégis megteszik. Az idei amerikai napfogyatkozás után például megugrottak a gyanús Google-keresések, sőt, még egy videó is készült, amin azt látni, ahogy Donald Trump is védőszemüveg nélkül néz az ég felé.

Hogy pontosan mi történik a szemmel ilyenkor, arról már jóval kevesebb szó esik, egy 20-as éveiben járó nőnek "köszönhetően" azonban végre erre is fény derül. Az említett nő ugyanis szintén védőszemüveg nélkül nézte a napfogyatkozást.

A BGR beszámolója szerint nemrég a JAMA Ophthalmology nevű szaklapban jelent meg egy esetleírás a nőről, aki az amerikai napfogyatkozás után három nappal ment orvoshoz. A beszámoló szerint a nő többször, nagyjából 6 másodpercig figyelte az égi jelenséget védőszemüveg nélkül, majd 15-20 másodpercig egy ismeretlen gyártótól származó védőszemüvegben.

Négy órával később homályos látásra, metamorfopszia (az egyenes vonal hullámszerűnek látszik, és egyes részei eltűnnek), valamint a színlátás csökkenésére panaszkodott, ami a bal szemét sújtotta jobban. A bal oldalon ráadásul egy sötét folt is zavarta a látását.

©

Az orvosok képalkotó diagnosztika segítségével vizsgálták meg a nőt, és azt tapasztalták, hogy a szeme épp olyan félhold alakban sérült, mint amilyen a nap alakja volt a napfogyatkozás idején.

Mint kiderült, a tünetekre egyelőre nincs gyógymód, a nő nem is nyerte vissza teljesen a látását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Gond volt egy Rómába tartó Wizz Air géppel

Gond volt egy Rómába tartó Wizz Air géppel

Mikor szegjük meg a szabályokat? És mi köze ennek a főnökeinkhez?

Mikor szegjük meg a szabályokat? És mi köze ennek a főnökeinkhez?

Újabb katonákat börtönöznének be Törökországban

Újabb katonákat börtönöznének be Törökországban

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni