szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A következő évtizedekben sok helyen kritikussá válhat az orvoshiány, ezért minden olyan technológiai megoldásra szükség lesz, ami terhet vesz le a szakemberek válláról. A lenyelhető robotok sokat segíthetnek a gyógyításban, az elmúlt években pedig sok ígéretes fejlesztés mutatkozott be.

Ha egy kvízműsorban meg kellene tippelni, hogy a robotsebészek mióta segítik az orvosok munkáját, a legtöbben 5-10 évnél biztosan nem mondanának többet. Pedig ez igencsak messze van az igazságtól, az első ilyen rendszert ugyanis több mint 30(!) évvel ezelőtt fejlesztették ki.

A Puma 560 nevű robotot 1985-ben mutatták be, és bár mai szemmel kezdetleges volt, a napjainkban legelterjedtebb da Vinci sebészeti rendszernek ez volt az alapja. Azóta már ott tartunk, hogy 2006-ban Olaszországban az első, emberi beavatkozás nélküli operációt is elvégezte egy sebészeti robot, a technológia azonban itt nem áll meg. Az Engadget nemrég összeszedte a legfontosabb fejlesztéseket, amikkel a jövőben már "felvágni" sem kell a beteget.

Az izraeli Given Imaging nevű cég bő egy évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki a PillCam nevű eszközt, amit a betegnek kapszula formájában kell lenyelnie. Az emésztőrendszeren végighaladva az irányítható robot egy miniatűr kamera segítségével képeket küld az orvosnak, aki így szemügyre veheti, milyen problémákkal küzd a beteg.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói ezt az ötletet fejlesztették tovább. Tavaly májusban mutatták be az általuk készített, szintén lenyelhető robotot. Miután a külső burkot a gyomorsav leoldotta, az apró mágnessel ellátott eszköz képes arra, hogy a beteg által lenyelt dolgokat – gombelem, érme – magához "tapassza", majd magával cipelve eltávolítsa az idegen testet a szervezetből. A mindent lenyelő gyerekeknél nagyon jól jöhet a kütyü.

Szintén egy lenyelhető eszközt fejlesztett ki az amerikai Rani Therapeutics, ami képes az emésztőrendszer megfelelő részére eljuttatni azokat a gyógyszereket, amit jelenleg a véráramba juttatva kaphatunk meg. A fejlesztés elég életképesnek tűnik, de a klinikai tesztekre egyelőre még várni kell.

A német Max Planck Intézet is fejlesztett már lenyelhető orvosi robotot. Az általuk készített eszköz az emésztőrendszerből képes szövetmintát venni, amire például akkor lehet szükség, ha az orvosok szeretnék tudni, hogy egy daganat jó- vagy rosszindulatú-e?

És ha már az emésztőrendszer feltérképezéséről van szó, nem lehet elmenni a Rentschler Kutatócsoport fejlesztése mellett sem, amit 2017 elején mutattak be. Az eszközzel a bélszakasz vizsgálható meg, ám nem lenyelni kell, hanem felhelyezni. Ennek köszönhetően sokkal gyorsabban éri el az egyébként egy féreg mozgását utánzó robot azt a területet, amit az orvos látni szeretne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre