szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A digitális kor újdonságaira a református, az evangélikus és a katolikus egyház is nyitott, de utóbbinál egy dolog tabu: a gyónás "automatizálásáról" szó sem lehet.

Ez a robot biztosan nem veszi el senkinek a munkahelyét. Pedig a szenzációkra éhes külföldi sajtó már pedzegette, hogy ez csak a kezdet: az egyre komolyabb lelkészhiány közepette a hessen-nassaui evangélikus egyház előbb csak az áldásosztást bízza robotra, aztán talán mást is. Valójában a reformáció emlékévének egyik németországi fénypontja, az áldást osztó robot pusztán művészi installáció volt a wittenbergi reformáció-világkiállításon, nem pedig munkaerőpiaci kísérlet.

A nemzetközi csengésű BlessU-2 (azaz: áldassál meg te is) névvel megáldott gépezet Alexander Wiedekind-Klein mérnök és médiaművész alkotása. Az egyházmegye megrendelésére készült az ötszázadik évforduló alkalmából, arra hivatkozva, hogy annak idején a nagy reformátornak, Martin Luthernek is szívügye volt a szenvedélyes vita a teológiáról és a kor kihívásairól. A párhuzam még csak nem is különösebben erőltetett. Ahogyan Luther és a reformáció sikerét nagyban megalapozta egy akkor újnak számító találmány, a könyvnyomtatás, úgy a mai egyháznak is reagálnia kell a mostani újdonságokra, köztük a mesterséges intelligenciára és a robotokra – magyarázták a vállalkozó kedvű egyházi vezetők.

A feltűnés nem is maradt el. A wittenbergi reformáció-világkiállítás után is folytatódtak a teológiai viták. El lehetett mélyedni abban a kérdésben, hogy ki oszthat áldást, és melyik áldásnak van „hatása”. Az áldás Istentől érkezik, ez nem vitás, de nem mindegy, ki és hogyan közvetíti. Némiképp leegyszerűsítve a probléma az, hogy a robot által osztott áldás még belül van-e azon a határon, amelyen például a rádión vagy televízión át érkező igen – nem is beszélve az évszázadok óta bevált nyomtatott házi áldásról. Hiszen egyiket sem közvetlenül a lelkész adja át a jámbor hívőknek, hanem térben, esetleg időben is elválik Isten szolgájának szavaitól.

Biztos, ami biztos, BlessU-2 nem géphangon teljesíti a megrendelők kívánságát, hanem egy női vagy egy férfi lelkész hangján. A szolgáltatás megrendelése ez esetben már csak azért is napjaink szokásainak megfelelően történik, mert Wiedekind-Klein egy használt bankautomatából gyártotta a robot testét. Nem volt nehéz úgy átalakítani, hogy az érintőképernyő az összeg és a címletek helyett a kívánt áldás témájára kérdezzen rá. Kiválasztható az is, hogy a hét nyelv (köztük a helyi német dialektus) közül melyik csendüljön fel.

Halad a korral az evangélikusok berlin-brandenburgi egyházmegyéje is. Mint 2017 júniusában hírül adtuk, godspot néven wifihotspotokat kezdtek működtetni több templomban és egyházi épületben. Persze nem elsősorban az istentiszteletek idejére – arra a pár órára a lelkész akár ki is kapcsolhatja a routert. Aki viszont nem jut el a templomba, az akár okostelefonon is – hogy is mondjuk – lehívhatja Isten igéjét. A német példáknál maradva: a Twitteren például Twomplet néven (a kompletóriumra, a napi zsolozsma utolsó részére utalva) jöhet össze esténként az a csoport, amelynek tagjai 140 karakterenként teszik össze esti imájukat. Egy evangélikus kiadó AndachtsApp néven készített ájtatosságalkalmazást: egymást váltó lelkészek kínálnak képes-hangos útravalót aznapra.

A napi zsolozsmázást segítő – imakönyvet helyettesítő – alkalmazást a katolikus egyházban is használnak. A gyóntatás viszont – amelyik a protestáns felekezetek esetében ebben a formában nem is létezik – teológiailag megköveteli a gyónó és a gyóntató személyes jelenlétét, így ott szóba sem jöhet az „automatizálás”.

A cikk a HVG 2017-es karácsonyi dupla számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

Brexit: már csak az ír-északír határkérdésre nincs válasz?

Brexit: már csak az ír-északír határkérdésre nincs válasz?

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen