szerző:
hvg.hu

Forradalmasíthatják a népszámlálást az amerikai kutatók azzal, hogy a mesterséges intelligenciát is bevetik. A gép két hét alatt végzett azzal a feladattal, ami korábban 5 évet vett igénybe. Ráadásul azt is képes volt megmondani, hogy hol hogyan szavaznak az emberek.

A népszámlálás minden ország számára az egyik legfontosabb feladat, hiszen az ország és az ott élők jövőjét is nagy mértékben az határozza meg, hogy miként alakul a demográfia. A folyamat azonban meglehetősen lassú, hiszen időbe telik, mire mindenkihez eljutnak a számlálók, ahogy az is, hogy feldolgozzák az adatokat. A mesterséges intelligencia – egész pontosan a gépi látás – azonban erre a problémára (is) megoldást nyújthat.

A Proceedings of the National Academy of Sciences nevű tudományos szaklapban nemrég jelent meg egy kutatási eredmény, amely azt bizonyítja: a mesterséges intelligencia jelentős mértékben gyorsíthatná ezt a folyamatot. A szakemberek 200 amerikai város mintegy 50 millió, a Google által készített Street View képet mutattak meg a gépnek, ami az objektumfelismerésnek köszönhetően képes volt demográfiai adatokat összeállítani – írja a Gizmodo.

©

A kutatók szerint a képeken lévő autók nagyon sok információt árultak el az adott környéken élőkről. A körülbelül 22 millió jármű alapján következtetett – mint kiderült: helyesen – a gép a keresetekre, az etnikai és politikai hovatartozásra, valamint a végzettségre is.

A szakemberek összesen 2657 kategóriába sorolták be a mélytanuláson alapuló gépi látás által felismert autókat márka, modell, karosszéria és életkor alapján. Ezek után az említett 200 városból 35 esetében mintákat hoztak létre a korábbi népszámlálási adatok alapján, amit megmutattak a mesterséges intelligenciának, amely összefüggést talált a birtokolt autók, valamint a népszámlálás szempontjából legfontosabb adatok között. Az összefüggések annyira pontosan írták le a demográfiai adatokat, hogy a további 165 város esetében is alkalmazták ezt a módszert.

©

Az algoritmus megállapítása szerint Toyotát, Hondát leginkább az ázsiaiak, míg Chryslereket és Buickeket a színes bőrű lakosság használ. Az Aston Martinok, a Volkswagenek és a pickupok azonban inkább a fehér bőrű lakossághoz tartozik. Szedánnal általában a demokraták, míg pickuppal a republikánusok járnak.

A szakemberek szerint az adatok összesítésében a gép sokkal gyorsabb és pontosabb is, a mesterséges intelligencia ugyanis 2 hét alatt végzett azzal, ami a népszámlálóknak 5 évig tartott. Ugyanakkor a dolognak van egy másik oldala is, hiszen kérdés, mennyire éri meg gyorsítani a folyamatot, ha mindez a lakosság "megfigyelésével" jár.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Végül csak megjött az a fajta mesterséges intelligencia, ami már az állásunkat kéri

Miközben a telefonunk, számítógépünk, sőt, még az autónk is egyre okosabbá válik, egy másik területen is egyre erősebben érezteti hatását a technolgóia fejlődése. Az ipar 4.0 nemcsak a termékek gyártására, de a gazdaságra és a társadalomra is komoly hatással lesz a következő néhány évtizedben. Mindennek alapja a mesterséges intelligencia, amely sok más mellett olyan feladatok elvégzésére is képes, amit az ember nem, vagy csak drágábban és nagyon lassan tudna megcsinálni.