szerző:
hvg.hu

Az Apple részéről alkalmazott szándékos, de (az elvileg) a jól cél érdekében tett teljesítménycsökkentés után ismét van miért aggódniuk az iPhone-tulajdonosoknak. Úgy tűnik, hogy a Spectre nevű szoftverhiba ellen kiadott frissítés érezhetően visszavesz a gyártó 6-os telefonjának sebességéből. De van jó hír is. A mesterséges lassítás miatt életbe léptetett akkucsereprogram néhányaknál nem várt eredményeket produkál: sokkal gyorsabbak lettek a telefonok.

A néhány héttel ezelőtt még csak összeesküvés-elmélet szintjén létező iPhone-lassításról hamar bebizonyosodott, hogy valós, ráadásul szándékos lépés a gyártó részéről, mely az akkor kiadott közlemény szerint egyfajta biztonsági övként funkcionál a felhasználók számára. A közben világméretű botránnyá dagadt processzorhibák miatti sérülékenységek ugyancsak érintették az almás cég telefonjait, így rövid időn belül két komoly probléma is kínozta az iPhone-tulajdonosokat. És úgy tűnik, még koránt sincs vége.

A Melv1n néven publikáló blogger arról számolt be, hogy a Spectre hibát javító 11.2.2-es frissítés után komoly, egyes esetekben 50 százalékos teljesítményromlást tapasztalt saját iPhone 6 készülékénél, nagyjából minden fronton. A szerző több mérést is elvégzett, hogy az érezhető lassulást igazolni tudja, mely során egy mindenféle módosításoktól mentes, de még régebbi akkumulátorral szerelt iPhone 6-ot vett alapul.

©

A jelentős teljesítményvesztés hátterében állhat az is, jegyzi meg Melv1n, hogy az új iOS-re történő frissítéskor automatikusan aktiválódik az Apple mesterséges lassítása, és emiatt tűnik úgy, mintha még lomhább lenne a telefon. A blogger ugyanakkor megjegyzi: mások más eredményre jutottak, nem mindenkinél tapasztalható ilyen komoly teljesítmény-visszaesés.

Az aksicsere segít

Jó hír viszont, hogy az akkumulátor cseréje megoldhatja a gondokat – sőt. Az amerikai Forbes szerint az akkucserék után többen jókora, 20-30 százalékos teljesítménynövekedésről számoltak be. A lapnak nyilatkozó Sandy Pell nevű hölgy még ennél is jobban járt: ő egy iPhone 6-hoz tartozó akkumulátort cseréltetett ki, majd elvégezte a processzor sebességét mérni hivatott tesztet, s a december végi adatokhoz képest dupla akkora teljesítményt produkált a telefonja.

A kedvezményes akkumulátorcsere-program akkor kezdődött, amikor az Apple elismerte, mesterséges módon lassítják az iPhone-okat minden olyan esetben, amikor a telefon akkumulátora rosszabb állapotba kerül az életkor vagy a környezeti feltételekből adódóan. Mivel az Apple néhány ezer forintnak megfelelő összegért cseréli az akkumulátorokat, az amerikai piacon már készlethiány van. Cikkünk megjelenésének napján a kedvezményes csereprogram még nem elérhető Magyarországon, de idővel vélhetően az lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Márciusban érkezhet egy új iPhone

Többször is felröppentek már olyan hírek, hogy lesz folytatása az igen sikeres iPhone SE-nek. Egyre valószínűbb, hogy márciusban történhet meg az újdonság bemutatása.

Seres: Mit tudhat Demeter Márta?

Seres: Mit tudhat Demeter Márta?

Lady Gaga csúnyán kiosztotta Donald Trumpot a Twitteren

Lady Gaga csúnyán kiosztotta Donald Trumpot a Twitteren

Mi mindent kérhet egy terhes nő a munkahelyétől?

Mi mindent kérhet egy terhes nő a munkahelyétől?

Trump kedvenc tévéje, a Fox támogatja a CNN-t az elnök elleni perben

Trump kedvenc tévéje, a Fox támogatja a CNN-t az elnök elleni perben

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Mégsem veheti meg a DIGI az Invitelt

Mégsem veheti meg a DIGI az Invitelt