szerző:
hvg.hu

Több mint félszáz, elsősorban gyerekeknek érdekes androidos játékba, appba rejtettek el kártékony kódokat.

Új, rosszindulatú kódot fedezett fel a Check Point biztonsági cég, a kód 63, a Google Play áruházból letölthető játékban, illetve alkalmazásban volt elrejtve – a szóban forgó appok listáját a Check Point oldalán találják. Az AdultSwine-nak elnevezett kód egyik ténykedése az volt, hogy pornográf hirdetéseket dobott fel a játék/app használata során.

A CheckPoint szerint elsősorban a gyerekek számára kedvelt appok érintettek, a Google szóvivője azonban azt mondta az Engadgetnek, hogy az appok inkább az általános közönségnek szólnak. Ezek az appok ugyan ne kerültek be a Designed for Families (családok számára tervezett) programba, de sokszor töltenek le a gyerekek véletlenszerűen játékokat a Google Playből.

©

A felhasználói visszajelzések alapján kiderült, hogy az AdultSwine már november óta működik, és nem csak pornóhirdetéseket jelenít meg. Amikor valaki elindítja a gazdaalkalmazást, akkor a kód infókat küld vissza a szerverének, amely három kellemetlen megnyilvánulás közül választ: az egyik a már említett felnőtthirdetések, a másik, hogy hamis malware-riasztást jelenít meg, és olyan „biztonsági alkalmazás” letöltésére veszi rá a felhasználót, amellyel további malware-eket telepít a telefonjára, végül ráveszi prémiumszolgáltatásokra történő előfizetésre.

A Google azonnal reagált a Check Point észrevételére, és már ki is vette áruházából a szóban forgó appokat. Letiltotta fejlesztőik fiókját, és „erős figyelmeztetést” adott ki azoknak, akik letöltöttek az appokból, amelyek között több olyan is volt, amelyet több százezerszer letöltöttek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!