szerző:
hvg.hu

Hiába lennénk képesek elutazni a Marsig, ha energia híján nem tudunk visszatérni, és élni sem tudunk a bolygó felszínén. A tudósok most nagyot léptek afelé, hogy mégis legyen rá esélyünk.

A szándék, hogy hamarosan embert küldjünk a Marsra, ma már nagyon is egyértelmű: ilyen tervekről beszélt már Elon Musk vagy épp a NASA mellett Donald Trump is, a National Geographic pedig korábban már le is forgatott egy sorozatot egy elképzelt utazásról. Az egyik legnagyobb kérdés viszont továbbra is fennál: hogyan tudunk elég energiát biztosítani a misszió számára, hogy az ne "csak" az oda-vissza útra legyen elég, hanem az emberek számára lakóhelyül szolgáló Mars-bázis működésére is? Most úgy tűnik, a NASA erre is kitalált valami okosságot.

A Space.com beszámolója szerint az amerikai űrhivatal a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriummal és a Szövetségi Energiahivatallal közösen készítette el a Kilopower nevű eszközt, ami gyakorlatilag egy miniatűr, hordozható atomreaktor. A szakemberek szerint a készülék 1 és 10 KW közötti energiát képes előállítani (előbbi egy kenyérpirító fogyasztásának felelhet meg.)

A kompakt méretének köszönhetően a készülék könnyen szállítható, a számítások szerint pedig a 10 KW-os változatból nagyjából 10 darab elég lenne, hogy egy Mars-bázist elegendő árammal lásson el. A tervek szerint márciusban fogják tesztelni az eszközt, ami ha beválik, nagy előrelépés lesz a későbbi missziók megvalósítása felé.

Mindez fontos lépés, de közel sem teljes a kép: íme 5 dolog, amit feltétlen meg kell oldanunk, hogy elinduljunk végre a Marsra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Balázs Zsuzsanna Tech

Képesek lennének-e élni az emberek a Mars felszínén?

A marsi emberi élet lehetőségére keresi a választ a tervek szerint május 5-én útnak induló amerikai bolygóközi járat, az InSight. A Földdel szomszédos bolygó talaj alatti rétegeinek tanulmányozására alkalmas szondától az amerikai űrhivatal, a NASA annak kiderítését várja, hogy mennyire lakható a környék, ha az emberek bunkerekbe költöznek, védőfelszerelést használnak és a planéta belsejének geotermikus energiáját hasznosítják.

Programozással törnének ki a romák a szegénységből

Programozással törnének ki a romák a szegénységből

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Walters Lili: Ha szabad vagyok, mi okom, hogy ne legyek boldog?

Walters Lili: Ha szabad vagyok, mi okom, hogy ne legyek boldog?

Sérült fekete párducot láttak Skóciában

Sérült fekete párducot láttak Skóciában

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Magyar cowboyok? A Vogue rácsodálkozott a Hortobágyra

Magyar cowboyok? A Vogue rácsodálkozott a Hortobágyra