szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába lennénk képesek elutazni a Marsig, ha energia híján nem tudunk visszatérni, és élni sem tudunk a bolygó felszínén. A tudósok most nagyot léptek afelé, hogy mégis legyen rá esélyünk.

A szándék, hogy hamarosan embert küldjünk a Marsra, ma már nagyon is egyértelmű: ilyen tervekről beszélt már Elon Musk vagy épp a NASA mellett Donald Trump is, a National Geographic pedig korábban már le is forgatott egy sorozatot egy elképzelt utazásról. Az egyik legnagyobb kérdés viszont továbbra is fennál: hogyan tudunk elég energiát biztosítani a misszió számára, hogy az ne "csak" az oda-vissza útra legyen elég, hanem az emberek számára lakóhelyül szolgáló Mars-bázis működésére is? Most úgy tűnik, a NASA erre is kitalált valami okosságot.

A Space.com beszámolója szerint az amerikai űrhivatal a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriummal és a Szövetségi Energiahivatallal közösen készítette el a Kilopower nevű eszközt, ami gyakorlatilag egy miniatűr, hordozható atomreaktor. A szakemberek szerint a készülék 1 és 10 KW közötti energiát képes előállítani (előbbi egy kenyérpirító fogyasztásának felelhet meg.)

A kompakt méretének köszönhetően a készülék könnyen szállítható, a számítások szerint pedig a 10 KW-os változatból nagyjából 10 darab elég lenne, hogy egy Mars-bázist elegendő árammal lásson el. A tervek szerint márciusban fogják tesztelni az eszközt, ami ha beválik, nagy előrelépés lesz a későbbi missziók megvalósítása felé.

Mindez fontos lépés, de közel sem teljes a kép: íme 5 dolog, amit feltétlen meg kell oldanunk, hogy elinduljunk végre a Marsra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Letartóztattak egy férfit, miután a gyanú szerint eltörte a prostitúcióra kényszerített barátnője kezét

Letartóztattak egy férfit, miután a gyanú szerint eltörte a prostitúcióra kényszerített barátnője kezét

Csak koronavírus ellen beoltott utasokat fogad a Qantas a nemzetközi járatain

Csak koronavírus ellen beoltott utasokat fogad a Qantas a nemzetközi járatain