szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy időben napi rendszerességgel lehetett hallani róluk, de azóta szinte teljesen eltűntek a szemüvegként viselhető okoseszközök. Most feltámadni látszanak, miután – több más gyártó után – az Intel is kísérletezni kezdett saját megoldásával. A Vaunt nevű eszköz ráadásul épp azért lehet használható, mert alig különbözik egy rendes szemüvegtől.

A fejen viselhető okoskütyük fejlesztését a Google 2012-ben bejelentett Project Glass terméke indította be, mely után számos gyártó jelentkezett valamilyen házon belüli fejlesztéssel. Noha a készülékek többsége alig kínált a gyakorlatban is hasznosítható funkciókat, egy ideig mégis úgy tűnt, az elkövetkezendő évek egyik legnagyobb durranásai lehetnek majd ezek az eszközök.

A szektor azonban nemhogy komoly szerephez nem jutott, pár év leforgása alatt szinte teljesen elcsendesedett, a projektek többsége pedig – azok további finomítást igénylő fejlesztései miatt – egyszerűen parkolópályára került, vagy ahogy az a Google esetében is történt, még azelőtt meghalt, mielőtt igazán széles körben elterjedhetett volna. Utóbbi legnagyobb problémája persze aligha a futurisztikus kinézet, sokkal inkább a borsos, több százezer forintos vételár volt.

Most azonban történt valami, az Intel pedig hirtelen okosszemüveg-fejlesztésbe fogott, az első, szigorúan kísérleti jelleggel készült terméket a szerencsésebbek pedig ki is próbálhatták, köztük a The Verge szakújságírója is.

©

A beszámoló szerint a Vaunt külsőre egy közönséges szemüvegnek tűnik, és épp ettől annyira izgalmas: nincsenek fölösleges huzalok, dugaljok, vagy a látómezőbe belógó, miniatűr monitorok, amelyek, ha kismértékben is, de megnövelnék az eszköz súlyát. Ehelyett a szemüveg „agyát”, illetve annak működését az eszköz szárába épített kis chipek (gyorsulásmérő, bluetooth, iránytű) biztosítják, melyek minimális tömegüknél fogva szinte észrevehetetlenek.

A készülék beépített lézerrel rendelkezik, amely az Intel elmondása szerint rendkívül alacsony teljesítményű. De miért fontos ez? Nos, azért, mert a nyaláb felel a szembe vetített, 400x150 pixeles kép megjelenítéséért, amelyet a szemüveg hordozója elvileg úgy képes érzékelni, mintha csak egy kisméretű monitor előtt ülne. És hogy mit láthatunk így? Lényegében bármit, amit a telefonunk is érzékelni képes: értesítéseket, facebookos születésnapi köszöntőket, hogy csak néhányat említsünk.

Az Intel közlése szerint a későbbiekben tovább tökéletesítik a szemüveget, hogy hangutasítással vagy finom fejmozdulatokkal is vezérelhető legyen. Mindez persze még bőven a jövő zenéje, így nem tudni, hogy a Vaunt kereskedelmi forgalomba kerül-e valaha. Az mindenesetre jelzésértékű, hogy a gyártó elsődleges célja, hogy olyan eszközzé fejlessze a szemüveget, amely a lehető legjobban illeszkedik használója életébe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Ilyen szemüveg kellene mindenkinek, sose kéne lecserélni

Amerikai kutatók olyan szemüveget fejlesztettek, ami figyeli, hová néz a viselője, a lencsét pedig úgy állítja be, hogy mindent tűélesen lásson vele. A keret vastagságán még dolgozniuk kell, de a fejlesztési irány ígéretes.

Éppen egy gleccsert vizsgált a 68 éves klímakutató, amikor szakadékba zuhant

Éppen egy gleccsert vizsgált a 68 éves klímakutató, amikor szakadékba zuhant

2014-es balkáni videóval emlékezett a közmédia Bogdán Lászlóra

2014-es balkáni videóval emlékezett a közmédia Bogdán Lászlóra

Íme Balu, az 1150 lóerős új magyar versenykamion – körbefotóztuk

Íme Balu, az 1150 lóerős új magyar versenykamion – körbefotóztuk